Θύμα stalking περιγράφει: «Ήταν τρομακτικό να εμφανίζεται παντού μπροστά μου»

Η Μαρία ζούσε για χρόνια τον εφιάλτη της εμμονικής παρακολούθησης από έναν άγνωστο
2'

Εφιάλτης είναι τα social media για πολλούς λόγω και του stalking. Αρκετοί είναι αυτοί που παρακολουθούν με εμμονή στα social media τι κάνει κάποιος και του στέλνουν πολλά μηνύματα. Το stalking δεν είναι τόσο απλό, αφού κάποιες φορές αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να συναντήσουν αυτόν που έχουν πάθει εμμονή.

«Ήταν τρομακτικό να εμφανίζεται παντού μπροστά μου, να κάθεται με τις ώρες στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Μια υπόθεση που με ταλαιπώρησε πάνω από 2 χρόνια», αναφέρει στο MEGA θύμα stalking.

Η Μαρία ζούσε για χρόνια τον εφιάλτη της εμμονικής παρακολούθησης από έναν άγνωστο, όπως αποκάλυψε στο Βήμα της Κυριακής.

«Η πρώτη φορά που τον είδα εκτός σχολής ήταν στο λεωφορείο, έτρεχε για να το προλάβει και μπήκε κυριολεκτικά με το ζόρι. Από τότε τον έβλεπα συνέχεια μπροστά μου, αλλά θεώρησα πως μένει κάπου εκεί κοντά, ή ότι διαβάζει στη βιβλιοθήκη. Μόνο όταν άρχισε να μπαίνει μέσα στην πολυκατοικία μου, άρχισα να συνδέω τα γεγονότα και κατάλαβα ότι όλες αυτές οι συμπτώσεις δεν ήταν συμπτώσεις».

«Όταν πήγα στην αστυνομία, μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν διαπράττει κάποιο αδίκημα, ούτε με έβρισε, ούτε με ακούμπησε, ούτε με απείλησε… και μετά πήγα στον δικηγόρο και μου πρότεινε τα ασφαλιστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο ποινικολόγος, Ηλίας Σιδέρης, είπε για τη νομική διαδικασία: «Πράγματι, μέχρι το 2018 η αστική διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ήταν μονόδρομος για τους δικηγόρους. Ωστόσο, στον νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται η ποινικοποίηση της παρακολούθησης ή καταδίωξης που προκαλεί ανησυχία ή τρόμο. Προϋπόθεση το θύμα να είναι ξεκάθαρο, να λέει μη με ενοχλείς, να μην πιάνει κουβέντα ».

«Μόνο όταν πήγα στο δικηγόρο κατάλαβα τη δική του εκδοχή. Αυτός πίστευε ότι είχα κι εγώ αισθήματα και τα ερμήνευε όλα όπως ήθελε… ερμήνευε τα μηνύματα όπως ήθελε… τον περίμενα στο ασανσέρ, άρα τον ήθελα.. του έδωσα το στυλό μου άρα τον ήθελα… και με την απόρριψη άλλαξε έπαψε να είναι διακριτικός και έγινε επιθετικός. Ήταν στην ίδια σχολή αλλά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία, άσχημος, απομονωμένος γιατί δεν ταίριαζε στην ομάδα, και απλά τον είχα χαιρετήσει μία δύο φορές γιατί τον λυπόμουν.», πρόσθεσε το θύμα.