Ανακοίνωση της ΠΦΠΟ για το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr: «SOS» για την καύσιμη ύλη στον Υμηττό

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), επικαλείται το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για την επικίνδυνη καύσιμη ύλη που έχει αφεθεί στον Υμηττό, και ζητεί από τους αρμόδιους να προβούν σε μέτρα.
Ανακοίνωση της ΠΦΠΟ για το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr: «SOS» για την καύσιμη ύλη στον Υμηττό
3'

Τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει για τον βασικό πνεύμονα πρασινού της ανατολικής Αττικής, τον Υμηττό, καθώς ενώ οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμών του δάσους είναι σε εξέλιξη, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων των κομμένων δένδρων φαίνεται ότι δεν γίνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «πυριτιδαποθήκη» σε διάφορα δυσπρόσιτα σημεία του βουνού, κι ενώ βρισκόμαστε μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και για τις επόμενες ημέρες αναμένεται κύμα καύσωνα, όπως αναδείχτηκε σε ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε επιστολή της στη Γενική Διεύθυνση Δασών, επικαλείται το ρεπορτάζ και ζητεί οι καθαρισμοί να γίνονται τον χειμώνα, προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος, καθώς και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίοι καθαρισμοί, εφιστώντας την προσοχή για την προστασία της πανίδας και των φωλιών.

Ακολουθεί η επιστολή:

Θέμα : Κοπή δέντρων και ΜΗ απομάκρυνση καύσιμης ύλης εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, όχληση πτηνών εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες,

Εφιστούμε την προσοχή σας στις άκρως επικίνδυνες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε άνοδο.

Στον Υμηττό πραγματοποιούνται κοπές δέντρων με αλυσοπρίονο, θρυμματισμός, στοίβαξη καύσιμης ύλης ενώ η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης δεν γίνεται αμέσως μετά την κοπή με κίνδυνο ανάφλεξης. Ο θρυμματισμός και το άφημα της ύλης εκεί που βρίσκεται την δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί άκρως επικίνδυνη πρακτική. («Πυριτιδαποθήκη» ο Υμηττός: «SOS» για τεράστιους όγκους κομμένων δένδρων σε όλο το βουνό).

Οι εργασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων, αστικών, ημιαστικών περιοχών οφείλουν να γίνονται νωρίς το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το έδαφος νωπό και υπάρχει χρόνος για απομάκρυνση της ύλης ή θρυμματισμό.

Επίσης, η άνοιξη είναι κατά κύριο λόγο η εποχή που έρχονται στην χώρα μας χιλιάδες αποδημητικά πτηνά (πάρα πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση) για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν. Τα πτηνά αυτά επισκέπτονται ακόμη και τον αστικό ιστό φτιάχνοντας τις φωλιές τους στα δέντρα. Η άνοιξη αποτελεί απαγορευτική περίοδο για κλάδεμα καθώς ακόμη και τα δέντρα των πόλεων φιλοξενούν τις φωλιές με τα αυγά και τους νεοσσούς των πτηνών.

Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ του 2009 η καταστροφή φωλιών είναι απαγορευμένη και παράνομη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πτηνών προβλέπει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε καταστροφή ή ζημιά σε φωλιές και αυγά πτηνών.

Ζητάμε την άμεση παύση κάθε επικίνδυνης εργασίας, την άμεση απομάκρυνση της ύλης και όχι τον θρυμματισμό της εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και την λήψη σοβαρής μέριμνας για τις κατεστραμμένες φωλιές των αποδημητικών πτηνών.

Η αναφορά-απάντηση σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@pfpo.gr

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος

Άννα Τοσούνογλου

Η Γ.Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

Ποιοι είμαστε: https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2019/06/%CE%A0%CE%A6%CE%A0%CE%9F-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5.pdf

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή