ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ

Μαγνήσια: Οι δύο εκδοχές για το μολυσμένο νερό - Τι λέει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

«Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο έδρευσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου
Μαγνήσια: Οι δύο εκδοχές για το μολυσμένο νερό - Τι λέει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου
Pexels.com
3'

Τα αίτια της τεράστιας έκρηξης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία αναζητούν ακόμη οι αρχές μετά και τα νέα δείγματα που ελήφθησαν από δεξαμενές και γεωτρήσεις.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και εξήγησε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ έκανε λόγο για δύο εκδοχές της εμφάνισης σαλμονέλας στο νερό, είτε ρωγμή στο δίκτυο, είτε δολιοφθορά.

«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο έδρευσης. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία» είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Εκτιμώ πως μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τα δείγματα που πήραν μέσα απο τη γεώτρηση σε 160 μέτρα βάθος, θα έχουμε την απάντηση».

«Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ σε ειδική έκθεση για την έξαρση της γαστρεντερίτιδας στην περιοχή ανακοίνωσε ότι υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή και πως συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτε κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.

«Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας στις 3/6/24 για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία

Η Εισαγγελία Βόλου εντωμεταξύ έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ζητώντας την διερεύνηση των αιτίων που έχουν θέσει την δημόσια υγεία σε υψηλό κίνδυνο, για το πώς βρέθηκε σαλμονέλα στο νερό αλλά και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και κατά πόσο υπήρξε τελικά ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο.

Σήμερα, Τετάρτη παρέμειναν κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και ο παιδικός σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους, μετά από απόφαση του δημάρχου Ρήγα Φεραίου. Θα λειτουργήσει ωστόσο το γυμνάσιο Στεφανοβικείου, λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που συστήνει η Διεύθυνση Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή