Παιανία: Από καλεσμένοι σε γάμο βρέθηκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα

Τουλάχιστον 50 τα κρούσματα - Δείγματα από τον μπουφέ του γάμου εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο
Παιανία: Από καλεσμένοι σε γάμο βρέθηκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα
Unsplash
2'

Τουλάχιστον 50 ήταν τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης στους 254 καλεσμένους σε γαμήλιο γλέντι στην Παιανία, με ορισμένους μάλιστα να καταγγέλλουν πως είδαν τα φαγητά του μπουφέ εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ ώρα. 11 άτομα βρέθηκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα, ενώ δείγματα από τον γαμήλιο μπουφέ εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο.

«Δεν ξέρουμε ποια τροφή μας το προκάλεσε» είπε μια καλεσμένη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που κατέληξε να νοσηλεύεται μετά το γλέντι με εμετούς και διάρροιες. «Έχουμε γυρίσει στο σπίτι μας. Είμαστε καλά τώρα. Οι γιατροί στο νοσοκομείο εντόπισαν το μικρόβιο».

«Ήταν μπουφές άρα δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί ο σύζυγός μου λιποθύμησε και εγώ δεν ένιωθα καλά. Το γλέντι έληξε επεισοδιακά με τον υπεύθυνο του κτήματος όσο και τον υπεύθυνο του catering να συλλαμβάνονται», ανέφερε ένας άλλος καλεσμένος.

«Το catering που είχε αναλάβει την δεξίωση είχε φέρει ένα σωρό γλυκά και τα είχαν εκτεθειμένα στον ήλιο», αναφέρουν πηγές από την επιχείρηση.

Ποιες είναι οι «ύποπτες» τροφές

Σε μερικές μέρες θα γίνει γνωστό από τα εργαστήρια ποια ήταν τελικά η τροφή που ευθύνεται για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Ιωάννης Γιαβάσης, εξήγησε στο Mega πως είναι συχνά τέτοια περιστατικά σε γλέντια και πανηγύρια όπου οι τροφές παραμένουν εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα διατηρούν σε θερμοθάλαμο ή με ρεσό πολλή ώρα ζεστά σε θερμοκρασία η οποία δεν τα σκοτώνει. Άρα το διατηρούμε ζεστό πολλή ώρα δεν είναι καλό».

Οι καλεσμένοι είναι εκτεθειμένοι σε έναν τέτοιο πιθανό κίνδυνο από τη στιγμή μάλιστα που δεν ξέρουν πως μαγειρεύτηκε το φαγητό. Υπάρχουν όμως κάποιες «ύποπτες» τροφές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μικροοργανισμούς και μικρόβια αν δεν διατηρούνται στις σωστές συνθήκες. «Το ρύζι, ζυμαρικά τα οποία συνήθως τα διατηρούμε ζεστά αλλά και τρόφιμα που έμειναν εκτός ψυγείου ενώ δεν έπρεπε όπως γαλακτοκομικά».

Οι καλεσμένοι ανέφεραν πως είδαν τα γλυκά εκτεθειμένα για πολλή ώρα στον ήλιο. Οι ειδικοί εξηγούν κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία.

Τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με το μικρόβιο. Μπορεί να προκαλέσει από πονόκοιλο, αδιαθεσία μέχρι εμετό και διάρροια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων αλλά και από τα τρόφιμα, που έχουν σταλεί στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή