Ακαθάριστα οικόπεδα: Ναρκοπέδια της ανατολικής Αττικής -Εστίες κινδύνου εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Με τα αρμόδια πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως έχουν καταβληθεί τιτάνιες προσπάθειες για την επαρκέστερη αντιμετώπιση του πύρινου κινδύνου, η ολιγωρία σε συγκεκριμένα - λειτουργικά - ζητήματα προκαλεί ανησυχία

Ακαθάριστα οικόπεδα, φωτιά
2'

Στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι πρώτες φωτιές έχουν θέσει σε εγρήγορση τις δυνάμεις πυρόσβεσης ανά την επικράτεια, με το θερμόμετρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών αλλά και κοινόχρηστα αποτελούν εστίες κινδύνου.

Από την αρχή του Ιουνίου και μέχρι χθες, όπως αναφέρουν Τα Νέα, είχαν ήδη εκδηλωθεί 172 αγροτοδασικές φωτιές, τις οποίες το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε.

Η αυτοψία που έκαναν Τα Νέα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής που πλήττονται συχνά από φωτιές προβληματίζει... Αν και τα περισσότερα οικόπεδα έχουν καθαριστεί από χόρτα και μπορούν να κριθούν σχετικά ασφαλή, δεν είναι λίγα αυτά που είχαν αφεθεί ανεξέλεγκτα και κινδυνεύουν να «αρπάξουν» στην πρώτη ευκαιρία.

Με τα αρμόδια πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως έχουν καταβληθεί τιτάνιες προσπάθειες για την επαρκέστερη αντιμετώπιση του πύρινου κινδύνου, η ολιγωρία σε συγκεκριμένα - λειτουργικά - ζητήματα προκαλεί ανησυχία και θέτει εμπόδια στην αντιπυρική προστασία. Ενδεικτικά, η πλατφόρμα aktharista.gov.gr, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 28 Μαΐου, τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, για την υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα απαιτείται 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος, ωστόσο, δεν υπάρχει για όλα τα οικόπεδα της χώρας, καθώς δεν είναι λίγα αυτά που εξακολουθούν να μην είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου του, μάλιστα θα πρέπει να τον βρει μέσω συντεταγμένων στον διαδραστικό χάρτη της πλατφόρμας. Όμως, ειδικά σε αγροτοδασικές περιοχές η εύρεση του οικοπέδου στον χάρτη δεν είναι απλή υπόθεση.

Πάντως, όπως αναφέρουν Τα Νέα, παρά τα όποια προβλήματα, η πλατφόρμα είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη στόχευση των ελέγχων των Αρχών σε οικόπεδα που αποτελούν «νάρκες».

Οι δήμοι, πάντως, δεν μπορούν να μπουν αυτεπάγγελτα στα οικόπεδα για να τα καθαρίσουν πριν από την εκπνοή του μήνα. Έτσι, ακόμα και αν ο δήμος Ραφήνας, για παράδειγμα, γνωρίζει για την ύπαρξη ακαθάριστων οικοπέδων στην περιοχή δικαιοδοσίας του, δεν νομιμοποιείται να στείλει συνεργείο για τον καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα οι εστίες κινδύνου να παραμένουν ενεργές ως το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 79.700 δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων. Παράλληλα, στις 48 ώρες λειτουργίας του συστήματος υποβολής καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα έχουν γίνει 170 εγγραφές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή