Μαγνησία: Ξηρασία και διακοπές ρεύματος «βλέπουν» πίσω από τη σαλμονέλα Περιφέρεια και ΕΟΔΥ

Ξεκινάει πρόγραμμα έρευνας και μετρήσεων στις γεωτρήσεις και τις πηγές της Θεσσαλίας προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το δίκτυο ύδρευσης

Μαγνησία: Ξηρασία και διακοπές ρεύματος «βλέπουν» πίσω από τη σαλμονέλα Περιφέρεια και ΕΟΔΥ
iStock
3'

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, για την κατάσταση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, μετά την έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος μαζί με τον ΕΟΔΥ έρευνας και μετρήσεων στις γεωτρήσεις και τις πηγές της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές, με τους πρώτους τρεις δήμους που εντάσσονται σε αυτό το νέο πρόγραμμα να είναι ο Δήμος Αγιάς, που έχει 40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που έχει 33 γεωτρήσεις και ο Δήμος Κιλελέρ που έχει 34 γεωτρήσεις. Οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον κύριο Κουρέτα, ενώ υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα γαι να βοηθήσει τόσο τους Δήμους όσο και τις ΔΕΥΑ να μπορέσουν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου για εκτίμηση κινδύνου αλλά και ένα σχέδιο ασφάλειας του νερού.

Ειδικότερα για το νερό του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, ο κύριος Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως τα φαινόμενα γαστρεντερίτιδας είναι σε ύφεση, ενώ συνολικά, μέχρι και χθες, είχαν καταγραφεί 121 κρούσματα, με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη. Ο κύριος Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι οι μετρήσεις και η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ στο νερό και στα κλινικά δείγματα βρέθηκε σαλμονέλα εντέρικα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για υδατογενή μόλυνση.

Σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν στις 3 Ιουνίου φάνηκε ότι σε μία γεώτρηση της περιοχής σε σύνολο τριών βρέθηκε σαλμονέλα, μία γεώτρηση ήταν καθαρή και στην τρίτη βρέθηκαν μικροβιακοί δείκτες, όχι όμως σαλμονέλα, που βρέθηκε και στη δεξαμενή νερού, όμως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι ακόμη διερευνάται η γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα, προκειμένου να δουν οι επιστήμονες τους ακριβείς λόγους της εμφάνισής της.

Όπως εξήγησε, είναι πιθανό να σχετίζεται με το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, υπήρξαν αρκετές διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ενώ δεν είχε γίνει χλωρίωση, παράγοντες όλοι αυτοί, που συντελούν στη μόλυνση του νερού.

Στην συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο ΕΟΔΥ και η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου προχωρούν στην εξυγίανση του δικτύου, στον καθαρισμό, τη χλωρίωση και το ξέπλυμα της δεξαμενής και πιθανώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και στα δυο χωριά. Μέχρι τότε οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μην καταναλώνουν το νερό, ούτε να το χησιμοποιούν οπουδήποτε εκτός της τουαλέτας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με τον Daniel και πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός, για να μελετηθεί οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα, για να δουν το εσωτερικό της, πόσο ψηλά βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να δοθούν απαντήσεις.

Ο κύριος Χατζηχριστοδούλου τέλος σημείωσε ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 35 υδατογενείς εξάρσεις κρουσμάτων στη χώρα μας, τον Ιανουάριο του 2019 καταγράφηκαν 638 κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα και πριν από δύο χρόνια στη νότια Ελλάδα υπήρξε περιστατικό με 33 κρούσματα. Τέτοια συμβάντα όπως είπε, έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από magnesianews.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή