Ευρωεκλογές 2024: Φυλάκιση σε όσους δεν ψηφίσουν – Τι αναφέρει ο Νόμος

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες πολίτες - Ποια ποινή προβλέπεται αν δεν ψηφίσετε
2'

Με την αποχή να αποτελεί τον μεγάλο βραχνά για τα κομματικά επιτελεία προσέρχονται και οι Έλληνες πολίτες, αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου ευρωκοινοβουλίου.

Μέγα ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσετε. Όπως αναφέρεται στον κανονισμό της ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Κύπρο και Ελλάδα). Η υποχρέωση ψήφου ισχύει τόσο για τους υπηκόους όσο και για τους εγγεγραμμένους αλλοδαπούς πολίτες της ΕΕ.

Το ηλιακό όριο για το δικαίωμα ψήφου στα περισσότερα κράτη μέλη είναι το 18ο έτος, με εξαίρεση την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, όπου το όριο αυτό είναι τα 16 έτη, και την Ελλάδα, όπου το όριο αυτό είναι τα 17 έτη.

Στην Ελλάδα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση ψήφου εξαιρούνται:

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

  • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
  • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
  • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.