Το Newsbomb.gr στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΠΟΜΕΑ: Δείτε τους αφανείς ήρωες σε δράση

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΠΟΜΕΑ  - Τέσσερα από τα μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών στο Αιγάλεω, περιέγραψαν τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουν βιώσει, τις εικόνες εκείνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη τους από τις ειδικές αποστολές που έχουν φέρει εις πέρας, με κίνδυνο της ζωής τους και σκοπό τη διάσωση των συνανθρώπων μας.
Το Newsbomb στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΠΟΜΕΑ: Οι αφανείς ήρωες σε «δράση»
Η Μαρία Κοκοσάλη, ο Χρήστος Μπιμπίκος και ο Nίκος Δημητρίου
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
6'

Τρέχουν όπου χρειαστεί βοήθεια αφήνοντας πίσω για μερικές ημέρες τη ζωή τους και καταφθάνουν άμεσα σε τόπους καταστροφής και θανάτου. Ο λόγος για τους εθελοντές διασώστες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών.

Βρίσκονται πάντα εκεί, στις καταστροφικές πλημμύρες, στα πύρινα μέτωπα ακόμη και στα χαλάσματα των σεισμών. Απλώνουν το χέρι τους, στους συμπολίτες τους με δικά τους έξοδα.

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω που βρίσκεται σε ένα πρώην σχολείο το οποίο έχει παραχωρήσει ο δήμος. Οι εθελοντές συντηρούν με κόπο τον χώρο αλλά και τον εξοπλισμό τους με προσωπική εργασία προκειμένου να είναι έτοιμοι για την επόμενη δύσκολη αποστολή.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ο ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. μέσα από τα μάτια των εθελοντών

Τέσσερα από τα μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών στο Αιγάλεω, περιέγραψαν στο Newsbomb.gr τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουν βιώσει, τις εικόνες εκείνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη τους από τις ειδικές αποστολές που έχουν επιχειρήσει.

Η Μαρία Κοκοσάλη, ο Nίκος Δημητρίου, ο Χρήστος Μπιμπίκος και ο Νίκος Γούναρης καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αψηφώντας κινδύνους και ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για τον συνάνθρωπο.

«Είναι πολύ δύσκολο για μία μητέρα να πάει σε μία αποστολή. Εγώ είμαι εκείνη που μένει πίσω για να συντονίσει την ομάδα. Μένω με την αγωνία να πάνε όλα καλά», περιέγραψε μεταξύ άλλων η Μαρία Κοκοσάλη.

Τα προβλήματα είναι πολλά όπως περιέγραψε στην κάμερα του Νewsbomb.gr η Μαρία Κοκοσάλη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων αφού οι υποδομές στο σχολείο που στεγάζεται η έδρα τους, μετά από προσφορά του δήμου Αιγάλεω, είναι ανεπαρκείς.

«Μέσα στα τέσσερα χρόνια που είμαι εθελοντής στην ΕΠΟΜΕΑ το πιο δύσκολο που έχω αντιμετωπίσει ήταν όταν πήγαμε στον σεισμό της Τουρκίας. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Σε μικρή ηλικία ήμουν πρόσκοπος και για τον λόγο αυτό πήρα την απόφαση να έρθω στην Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών. Για να ενταχθείς εδώ και να γίνεις εθελοντής πρέπει να έχεις μεράκι και να θέλεις να βοηθήσεις οτιδήποτε είναι ζωντανό», είπε στην κάμερα του Newsbomb.gr o διασώστης στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Nίκος Δημητρίου.

«Από το 2018 είμαι μέλος της ΕΠΟΜΕΑ, οι πιο δύσκολες αποστολές είναι οι φωτιές. Την ώρα που επιχειρείς δεν σκέφτεσαι φόβο. Είμαστε προετοιμασμένοι πάντα για να φύγουμε. Η οικογένεια μου φοβάται αλλά το έχει συνηθίσει. Είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν πυρκαγιές φέτος», ανέφερε στην κάμερα ο Χρήστος Μπιμπίκος, εθελοντής διασώστης στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω και Ελλάδος.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να αφιερώσουμε χρόνο για να έχουμε μία ομάδα που να επιχειρεί παντού. Είμαι πέντε χρόνια στην ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω. Το πιο δύσκολο που έχω δει ήταν στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο πόνος που είδαμε ήταν σε μεγάλη κλίμακα», είπε στην κάμερα του Newsbomb.gr ο Νίκος Γούναρης, εθελοντής διασώστης στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω και Ελλάδος.

Και πρόσθεσε: «Στην πυρκαγιά στον Κουβαρά είχα κλειστεί με έναν άλλο εθελοντή στη φωτιά, δεν είχαμε επικοινωνία, έπεσε και έλιωσε ο ασύρματος μας. Βγήκαμε από εκεί με δυσκολία και στη συνέχεια συνεχίσαμε την επιχείρηση κατάσβεσης. Από μικρός πήγαινα σε εθελοντικές οργανώσεις και έτσι ήρθα στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω».

IMG_8911.jpg
O Νίκος Γούναρης, εθελοντής διασώστης στην ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω και Ελλάδος

Η ιστορία της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ξεκίνησε από τη συμπρωτεύουσα

Όπως περιέγραψε η Μαρία Κοκοσάλη, το καλοκαίρι του 2014 με έδρες στη Θεσσαλονίκη και το Αιγάλεω ιδρύεται η «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος» η οποία παραμένει πιστή στους σκοπούς και τις ιδεολογίες της.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΕΛΛΑΔΟΣ είναι η κεντρική Διοίκηση κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται όλες τις ομάδες των Επιλέκτων ανά την Ελλάδα.

Εκπονεί προγράμματα εκπαίδευσης για όλες τις ομάδες των Επιλέκτων και είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EVOLSAR έτσι όλα τα μέλη των ομάδων της ανά την Ελλάδα περνούν από κοινή εκπαίδευση και ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Σκοπός τους είναι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και η αντιμετώπιση των διασωστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στόχος είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι τα τμήματα των ομάδων ΕΠΟΜΕΑ είναι αυτόνομα, με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο. Ωστόσο, για την εφαρμογή της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και τη μετάδοση των κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός της εκπαίδευσης και ο έλεγχος των τμημάτων που εφαρμόζονται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος με καταστατικό ως αυτόνομο τμήμα.

Η εκπαίδευση των αφανών ηρώων

Μέλος στην ΕΠΟΜΕΑ μπορεί να γίνει οπωσδήποτε αφού όπως περιέγραψε η Μαρία Κοκοσάλη οι ομάδες εκπαιδεύουν τους πολίτες οι οποίοι αφού παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα δίνουν εξετάσεις.

«Δεν σταματάμε να εκπαιδευόμαστε ποτέ, κάθε δύο χρόνια δίνουμε εξετάσεις», υπογράμμισε.

Για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς το βασικό σχολείο, το οποίο καλύπτει βασικές γνώσεις διάδοσης.

Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων των εθελοντών διαλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:

  • Πυρόσβεση και Πυροπροστασία
  • Πρώτες Βοήθειες,
  • Ορεινή Διάσωση,
  • Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο,
  • Προστασία των Δημοσίων Δρυμών,
  • Αντιμετώπιση Κρίσεων,
  • Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων,
  • Τηλεπικοινωνίες,
  • Διαδίκτυο και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών

Τα μαθήματα γίνονται από επαγγελματίες της εκάστοτε ειδικότητας, οι οποίοι διαθέτουν άδεια διδασκαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού EVOLSAR μαζί με εθελοντικές διασωστικές ομάδες από την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Μάλτα. Αυτή τη στιγμή η οικογένεια των Ευρωπαϊκών συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή της Ουγγαρίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Σερβίας.

Σχετικές ειδήσεις