Ρόδος: Εργαζόμενοι «ξηλώνουν» με τα χέρια παράνομες κατασκευές από παραλίες

Βίντεο ντοκουμέντο με εργαζόμενους να ξηλώνουν παράνομες ξαπλώστρες στη Λίνδο
3'

Εργαζόμενοι επιχείρησης στην παραλία Μικρός Γιαλός, στον Άγιο Παύλο της Λίνδου, ξηλώνουν άρον άρον με τα χέρια και σφυριά την ξύλινη πλωτή εξέδρα που είχαν χτίσει παράνομα στη θάλασσα…

Πιο εκεί, δυο άλλοι εργαζόμενοι της επιχείρησης κουβαλούν ξαπλώστρες από την παραλία…. πιο πίσω ξηλώνουν πέργκολες και αυθαίρετες ξύλινες κατασκευές, και απομακρύνουν τα μπάζα από την παραλία.

Και εδώ είναι η εικόνα της παραλίας, πριν και μετά τον καθαρισμό της από παράνομες ξαπλώστρες, τις οποίες εκμεταλλευόταν επιχειρηματίας χωρίς να έχει εκδώσει την παραμικρή άδεια

Ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ Ρόδου, λέει στον ΑΝΤ1 «λειτουργούσαν σε καθεστώς ακραίας παραβατικότητας , δηλαδή δεν υπήρχε παραχώρηση χρήσης για όλο το 2023 και συνέχιζαν μέχρι σήμερα».

Ολική μεταμόρφωση και στην παραλία της Αγίας Αγάθης, στο Χαράκι της Ρόδου. Επιχειρηματίας είχε κάνει κανονική κατάληψη στην διάσημη παραλία του νησιού και την εκμεταλλευόταν παράνομα. Όμως, μετά την αυτοψία της ίδιας της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας σε επιχειρήσεις του νησιού το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία μετά το σκάνδαλο με τις πλωτές ξαπλώστρες στην παραλία Αγία Μαρίνα έφτασε στη Ρόδο με στόχο την άμεση εφαρμογή του νόμου, οι δυο παραλίες καθάρισαν σε…χρόνο “dt” από τους ίδιους τους παρανομούντες επιχειρηματίες

Ο Αλέξανδρος Κολιάδης, δήμαρχος Ρόδου λέει για τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν αυτές τις δύο παραλίες χωρίς άδεια ότι «προφανώς για αυτό και τις αφαίρεσαν, μετά από έλεγχο που έκανε η γενική γραμματέας. Εμείς αυτό που έπρεπε ως δημοτική αρχή το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τους επόμενους μήνες».

Πάντως ακτιβιστές και κάτοικοι του νησιού, αναρωτιούνται πόσο θα παραμείνουν καθαρές οι παραλίες αυτές εως το τέλος της σεζόν, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλες παραλίες – ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο του νησιού όπως καταγγέλλουν – που παρουσιάζουν σοβαρές παρατυπίες

Ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ Ρόδου, λέει στον ΑΝΤ1 «μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι επιχείρηση που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρόδου (..) υπάρχει άδεια για τραπεζοκαθίσματα αλλά υπάρχει κατασκευή αυθαίρετη πάνω στην άμμο, έχει κατασκευαστεί μια πλατφόρμα μεγάλη με κουζίνα, ψυγεία και λειτουργεί παράνομα μπιτς μπαρ»

Ο Αλέξανδρος Κολιάδης, δήμαρχος Ρόδου, λέει επίσης «ό,τι έχει να κάνει με καταστήματα, τα εξετάζουμε τώρα, θα τα μεταφέρουμε πάλι και θα εξεταστούν στις αμέσως επόμενες δημοτικές επιτροπές. Αλλά, από την άλλη πρέπει να προστατέψουμε ένα τουριστικό προϊόν και να παρέχουμε υπηρεσίες στους επισκέπτες»

Στο επόμενο διάστημα μικτά κλιμάκια του Δήμου, των Αστυνομικών και λιμενικών αρχών, της Κτηματικής Υπηρεσίας αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, θα σαρώνουν το νησί για τυχόν παράνομα ομπεροκαθίσματα που θα…ξεφυτρώνουν στις παραλίες.