H «μάστιγα» των χαμένων πεζοπόρων: Οι δέκα εντολές που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα

Συνοδοί βουνού δίνουν έναν οδηγό για πεζοπόρους στο Newsbomb.gr 
Φωτ.: Unsplash
5'

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά με τις περιπέτειες πεζοπόρων σε νησιά, κάποια από τα οποία όπως στη Συμη με τον Μάικλ Μόσλεϊ είχαν τραγική κατάληξη.

Επίσης, η σορός ενός 55χρονου Αμερικανού τουρίστα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο νησί της Κέρκυρας, ενώ έρευνες είναι σε εξέλιξη και για τον εντοπισμό άλλων όπως για παράδειγμα στην Αμοργό και στην Σίκινο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες είχαν κάνει πεζοπορίες εν μέσω καύσωνα. Σε ένα τελευταίο νέο περιστατικό νεκρός βρέθηκε και 67χρονος Γερμανός πεζοπόρος στο φαράγγι της Τρυπητής στην Κρήτη.

Όπως σημειώνει ο Guardian, σε διάστημα εννέα ημερών, έξι παραθεριστές, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός τηλεπαρουσιαστής και διατροφολόγος Michael Mosley, είτε βρέθηκαν νεκροί είτε αγνοούνται σε ελληνικά νησιά. Κι αυτή η αναφορά ήταν πριν το τελευταίο περιστατικό με τον Γερμανό στην Κρήτη.

Οι επιχειρήσεις έρευνας συντονίζονται από το νησί της Σύρου, το διοικητικό κέντρο του Αιγαίου.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί ότι οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια σε τέτοιες θερμοκρασίες, προσθέτει ο Guardian. "Σε όλα τα χρόνια που εργάζομαι στην αστυνομική υπηρεσία, επιβλέποντας τέτοιες επιχειρήσεις, δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι παρόμοιο", δήλωσε ένας διοικητής στη Σύρο.

"Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτός ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει υπάρξει ποτέ και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να βγουν για πεζοπορία. Δεν μπορείς να συλλάβεις κάποιον επειδή αποφάσισε να κάνει μια βόλτα και δεν μπορείς να τον αναγκάσεις να μείνει μέσα στο σπίτι, μπορείς μόνο να ελπίζεις ότι ενώ βρίσκονται σε διακοπές οι τουρίστες θα έχουν το μυαλό τους σε τέτοια ζέστη".

Πιστεύεται ότι όλοι ξεκίνησαν για πεζοπορία σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Βασικός οδηγός από τις ειδικούς

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχει ένας βασικός οδηγός για όσους επιχειρούν να εκδράμουν στη φύση. Έναν τέτοιο οδηγό μοιράστηκαν με το Newsbomb.gr οι αδερφές Ελένη και Μαρία Ντάνου, πιστοποιημένες συνοδοί βουνού και ιδιοκτήτριες της εταιρείας εκδρομών και δραστηριοτήτων στη φύση, Active Travelers in Greece.

Σύμφωνα με τις έμπειρες συνοδούς βουνού οι εκδρομές στη φύση είναι απόλαυση, αλλά ελλοχεύουν και πολλούς κινδύνους.

Αναλυτικά οι οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουν όσοι αρέσκονται σε τέτοιες δραστηριότητες:

1) Δεν πηγαίνω ποτέ μόνος μου για πεζοπορία! Ακόμα και εάν έχω εμπειρία στο βουνό, ο ελάχιστος αριθμός της παρέας μου θα πρέπει να είναι τα 3 άτομα (μαζί με εμένα). Σε περίπτωση τραυματισμού/αδιαθεσίας ο ένας παραμένει με τον τραυματία και ο τρίτος θα αναζητήσει βοήθεια. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με το βουνό είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε εταιρείες που διοργανώνουν οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση.

2) Προτίμησε η διαδρομή να είναι σκιερή ιδανικά με τρεχούμενο νερό για να δροσίζεσαι και ενημέρωσε κάποιον σχετικά με τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις και την εκτιμώμενη ώρα που θα επιστρέψεις.

3) Να έχεις φορτισμένο το κινητό σου και να προσέχεις να μην το χρησιμοποιείς άσκοπα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Ιδανικά μπορείς να έχεις μαζί σου powerbank. Θυμήσου το 112! Είναι ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείς να καλέσεις δωρεάν ακόμα και αν δεν έχεις σήμα.

4) Επίλεξε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακρύ μανίκι για τις μπλούζες και μακρύ παντελονι που αναπνέει, αποφεύγοντας τα βαμβακερά γιατι εγκλωβίζουν τον ιδρώτα. Απαραίτητο είναι το ορειβατικό μποτάκι που καλύπτει τον αστράγαλο για να σε προστατεύσει από τα στραβοπατήματα, καπέλο πλατύγυρο που να καλύπτει και τον αυχένα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

5) Να έχεις μαζί σου αρκετό νερό. Πιες νερό πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία και μην το ξεχνάς κατά τη διάρκεια. Επίλεξε να έχεις μαζί σου ελαφρύ σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, ενεργειακές μπάρες. Απέφυγε το αλκοόλ.

6) Άκου το σώμα σου. Εάν δεν αισθάνεσαι καλά μην ξεκινήσεις την πεζοπορία. Ενδεχομένως η ζέστη να επιδεινώσει την κατάστασή σου. Εάν κατά τη διάρκεια αισθανθείς αδιαθεσία μην πανικοβληθεις, μείνε ψύχραιμος! Ενημέρωσε τους φίλους σου, πιες νερό και χαλάρωσε σε μια σκιά. Η ηλίαση και η θερμοπληξία παρουσιάζονται συχνά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες.

7) Ξεκίνα νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την πεζοπορία σου πριν το μεσημέρι για να αποφύγεις τις ώρες με την υψηλότερη θερμοκρασία.

8) Δώσε έμφαση στο βάρος του σακιδίου σου. Πάρε τα απαραίτητα χωρίς υπερβολές. Το βάρος του σακιδίου σου σε συνδυασμό με τη ζέστη θα σε κουράσει περισσότερο. Χρήσιμη και χωρίς καθόλου βάρος είναι η σφυρίχτρα.

9) Μην ξεχνάς ποτέ το ατομικό σου φαρμακείο! Εάν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή θυμήσου να την έχεις στο σακίδιο μαζί με αμμωνία, τσιρότα, επίδεσμο και χαρτομάντιλα.

10) Συμβουλέψου πάντα τον καιρό πριν ξεκινήσεις. Ιδανικά από περισσότερα από 1 site. Μην διστάσεις να πάρεις τηλέφωνο κάποια ταβέρνα που είναι εκεί κοντά , μαγαζί ή κατάλυμα για να σε ενημερώσουν για τον καιρό που επικρατεί εκείνη τη στιγμή.