Σε θέσεις «μάχης» οι εθελοντές πυροσβέστες - «Θα πάμε όπου μας ζητηθεί» (vid)

Σε θέσεις «μάχης» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα είναι οι εθελοντές δασοπυροσβέστες.
Σε θέσεις «μάχης» οι εθελοντές πυροσβέστες - «Θα πάμε όπου μας ζητηθεί» (vid)
4'

Πρόκειται για εθελοντικές ομάδες που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και συνδράμουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, όταν αυτό απαιτείται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας. Μια από αυτές τις ομάδες είναι η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης, η οποία αποτελείται από 65 ενεργούς εθελοντές και έχει δώσει δείγματα «γραφής» τόσο σε φωτιές και συμβάντα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όσο και σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως ο Έβρος.

«Είμαστε μια εθελοντική ομάδα, έχουμε βάση τη Νέα Ερυθραία. Καλύπτουμε τον Καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς κυρίως, δηλαδή την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Όμως, επειδή ανήκουμε στην επιχειρησιακή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου κληθούμε από το ΠΣ, του οποίου τις εντολές ούτως ή άλλως ακολουθούμε, πηγαίνουμε» λέει ο έφορος δημοσίων σχέσεων της ομάδας Δημήτρης Μαρινέλης.

Όπως εξηγεί, «η δράση μας εκτείνεται από τον Έβρο, όπως πέρυσι με τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές στη Δαδιά, μέχρι την Άνδρο, τα Δερβενοχώρια, τη Βαρυμπόμπη, την Εύβοια και όπου άλλου μας ζητηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα».

Χθες, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης διοργάνωσε ένα open day, με ελεύθερη είσοδο στη Νέα Ερυθραία, για να γίνει μια γνωριμία με το κοινό. «Σκοπός είναι να μας γνωρίσουν οι φίλοι, οι πολίτες της Κηφισιάς και όλης της Αθήνας και να προσπαθήσουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο στα ιδανικά του εθελοντισμού» αναφέρει καταλήγοντας το μέλος της ομάδας» τόνισε καταλήγοντας ο Δημήτρης Μαρινέλης, έφορος επικοινωνίας της Ομάδας Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα των εθελοντών της Εκάλης έχει στη διάθεσή της τρία ιδιόκτητα πυροσβεστικά οχήματα και ένα όχημα που παραχωρήθηκε από τον δήμο Κηφισιάς, καθώς και άρτιο εξοπλισμό για συμβάντα πάσης φύσεως. Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς και η αντιπεριφερειάρχης βορείων προαστίων Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη.

Τι είναι ακριβώς οι εθελοντές πυροσβέστες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν.1951/1991 “Καθιέρωση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις”.

Η Αποστολή του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας αυτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων. Οριοθετείται δε στο πλαίσιο της τιμητικής και άμισθης προσφοράς των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το 2011 η Πολιτεία προχώρησε στην αναβάθμιση του θεσμού με τον Ν.4029/2011 “Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις”. Μεταξύ άλλων με τον νέο νομικό πλαίσιο αναβαθμίστηκε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η λειτουργία των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και προστατεύτηκε ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης».

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες:

-Εκπαιδεύονται σε παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και είναι κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών.

-Υπηρετούν στις Επαγγελματικές και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεμβαίνουν μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.

-Αποτελούν τμήμα της οργανικής – μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

-Φέρουν την ίδια στολή με τους Μόνιμους Πυροσβέστες, σύμφωνα με την νομοθεσία και αποφάσεις του Αρχηγείου Π.Σ. και διακρίνονται από το σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή