Ποινές φυλάκισης 9 μηνών σε μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά για παράβαση καθήκοντος

Οι πέντε εκπαιδευτικοί καταδικάστηκαν  για αυθαιρεσίες στις κρίσεις διευθυντών σχολείων του 2017
Ποινές φυλάκισης 9 μηνών σε μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά για παράβαση καθήκοντος
2'

Το 2017 τέσσερις υποψήφιοι διευθυντές που αδικήθηκαν στις κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων από τα μέλη του ΠΥΣΔΕ κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακρίτρια και ασκήθηκαν διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές έγινε η δίκη που διήρκησε 22 συνεδριάσεις σε 8 μήνες, από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, εξετάστηκαν 25 περίπου μάρτυρες. Ανάμεσα τους υπήρξαν ο τέως περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αττικής, Λόντος Χαράλαμπος και ο τέως υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνος ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελέας στην τελική φάση της δίκης ήταν καταπέλτης και κατά την αγόρευση του ζήτησε την ενοχή τους και την τιμωρία τους των πέντε μελών του ΠΥΣΔΕ. Στη συνέχεια η σύνθεση του τριμελούς πλημμελειοδικείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την τιμωρία των μελών με ποινές 9 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία απεδείχθη ότι οι συνδικαλιστές των οργανώσεων ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί φίλα προσκείμενοι αυτών, τοποθετήθηκαν διευθυντές αυθαίρετα με λιγότερα μόρια στα αντικειμενικά κριτήρια, λιγότερες γνώμες συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών (ψήφους) αλλά και λιγότερα προσόντα στα μη μοριοδοτούμενα στοιχεία από τους 4 μηνυτές.

Οι αρεστοί και φίλα προσκείμενοι ανήλθαν, με το ασανσέρ της συνέντευξης δεκάδες θέσεις. Οι μηνυτές με άριστα τα 8 μόρια βαθμολογήθηκαν με 2 και 3 αν και είχαν βαριά βιογραφικά όπως ανέφερε ο κ. εισαγγελέας.

Εκκρεμούν οι αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια για απόδοση των επιδομάτων θέσης στους μηνυτές για τα έξι έτη (από 2017 έως 2023).

Σημειωτέον ότι τα δύο από τα μέλη του συγκεκριμένου συμβουλίου έχουν ήδη τιμωρηθεί με 8 και 6 μήνες αντίστοιχα για τα συκοφαντικά σχόλια που ανέγραψαν στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης των μηνυτών. Ο ένας από αυτούς διώκεται και για ψευδή κατάθεση.

Τα 5 από τα 6 μέλη του συγκεκριμένου συμβουλίου επιλογής διευθυντών ήταν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ο ένας ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ-Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι οι καταδικασθέντες υπέβαλλαν έφεση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή