«Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα – Μπαλάκι ευθυνών Δήμων και Δασαρχείων

Αυξημένοι φόβοι για εκδήλωση πυρκαγιών λόγω των ακαθάριστων οικοπέδων σε πολλά σημεία, ακόμη και στην Αττική

«Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα – Μπαλάκι ευθυνών Δήμων και Δασαρχείων
Eurokinissi
3'

Την ώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδηλώνονται φωτιές σε διάφορα μέρη της χώρας, φουντώνουν οι ανησυχίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες τα μετατρέπουν σε προσάναμμα. Την κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει φέρει ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες από πολύ νωρίς φέτος το καλοκαίρι.

Τα θερμά καλοκαίρια με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, λένε οι ειδικοί θα είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα ακαθάριστα οικόπεδα. Βραδυφλεγείς εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών με μπάζα, παρατημένα ξύλα, παλέτες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Αττική.

Οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι κάνουν προσπάθεια ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ξεκινώντας από το καθάρισμα των οικοπέδων. Ωστόσο έχει δημιουργηθεί το εξής πρόβλημα: Αφορά στην πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων που βρίσκονται κοντά σε δασική περιοχή.

Η κ. Έμυ Κροκίδη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος κατά 95% μετά την φωτιά του 2018 είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έρχεται λοιπόν αυτή η υπουργική απόφαση, που είναι πυροσβεστική διάταξη, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία λέει να καθαριστούν τα ξερά χόρτα και κλαδιά και να απομακρυνθούν. Αυτό είναι σεβαστό και όλοι οφείλουμε να το κάνουμε αυτό. Το καινούριο φέτος είναι πως τα δηλώνουν, και αν δεν το δηλώσεις ή το δηλώσεις ψευδώς, τρως πρόστιμο. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου. Φοβισμένοι οι ιδιώτες αλλά αδιάφοροι για το περιβάλλον έρχονται και με μπουλντόζες και άλλα βαρέα οχήματα, μπαίνουν στα οικόπεδα, τα ισοπεδώνουν και ξεριζώνουν τα πάντα, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κόψουν μόνο τα ξερά χρόνια και κλαδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από το κακό που κάνουν στο έδαφός τους, το οποίο τον χειμώνα θα φύγει – γιατί δεν υπάρχει ριζικό σύστημα στις πυρόπληκτες περιοχές – το χώμα και το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό. Είναι μικρά δενδράκια, πολλές αγριελιές γύρω στα 45 εκατοστά», υπογράμμισε η κ. Κροκίδη.

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ιωάννης Μάδης μίλησε στο MEGA και τόνισε πως, «δυστυχώς υπάρχει και η έλλειψη στα συνεργεία οπότε οι περισσότεροι παίρνουν έναν χωματουργό με ένα βαρύ όχημα και να υφίσταται τέτοια καταστροφή το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε «γυαλί», μόνο τα ξερά χόρτα, αυτά που έχουν σπάσει από τις χιονοπτώσεις, και μία αποψίλωση κάτω. Ο κάθε ιδιοκτήτης φοβάται το κάθε δασαρχείο που θα έρθει μπορεί να του πει ότι επειδή έχει δέντρα είναι δασικό. Γενικά υπάρχει πρόβλημα με το Δασαρχείο και τους ιδιοκτήτες. Με την μόνη διαφορά ότι μιλάμε για περιοχές πολεοδομημένες. Να κάνει τον καθαρισμό ο ιδιοκτήτης αλλά να μην κόψει και τα δέντρα. Δεν θα προλάβουμε να καθαρίσουμε μέχρι τοα τέλη Ιουλίου. Χρειαζόμαστε και την συμβολή της Περιφέρειας. Πολλές φορές καλύπτονται δρόμοι από τις σωρούς χόρτων».

«Δεν προβλέπονται πρόστιμα – κάτι το οποίο εμείς ζητάμε – για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές. Όλοι οι ιδιώτες που επιθυμούν να κόψουν δέντρα σε οικόπεδα εντός σχεδίου είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν άδεια χαμηλής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αν δεν το κάνουν, είναι παράνομοι», συμπλήρωσε η κυρία Κροκίδη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή