Ακαθάριστα οικόπεδα: Ανεφάρμοστο το μέτρο - Βραδυφλεγείς βόμβες στην Αττική

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους σε δασικές περιοχές 

PYRKAGIA
3'

Με τσουχτερά πρόστιμα 1.000 έως 50.000 ευρώ απειλούνται άτομα που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας. Παρόλα αυτά όμως η εφαρμογή του μέτρου είναι στον αέρα, αφού όλοι κάτω από το τραπέζι, συμφωνούν πως είναι υπερβολικό και ανεφάρμοστο και τελικά δεν βοηθά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το δυσθεώρητο ύψος των προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχει εφαρμοστεί σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως, έχει δημιουργήσει προβλήματα και γκρίνια και στους δήμους και στη Δασική Υπηρεσία αλλά και την Πυροσβεστική αλλά, όπως λένε, πηγές δεν είναι κι αποτελεσματικό. Ταυτόχρονα οδηγεί σε στρεβλώσεις σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών κ.ά.

Υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, έχουν οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται:

-Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων

-Περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

-Εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια

-Εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσματα

Πότε πρέπει να γίνονται οι καθαρισμοί των οικοπέδων

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται από την 1η έως τις 30 Απριλίου κάθε χρόνο και να παραμένουν καθαρισμένα τα οικόπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου ως τις 31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάγονται στη διάταξη οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι και επιφάνειες ακάλυπτων χώρων, πολυκατοικιών κ.ά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμα οικόπεδα που περιλαμβάνουν σπίτια και παραμένουν ακαθάριστα στις αυλές ενώ ακαθάριστα παραμένουν και οικόπεδα κι ουδείς γνωρίζει πόσα είναι.

Όπως λένε, γνώστες της δασικής πολιτικής μας εξήγησαν πως η μισή Ελλάδα είναι χτισμένη σε δασικές περιοχές, νόμιμα ή παράτυπα και τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω κίνητρα, αφού υπάρχουν και ηλικιωμένοι συνταξιούχοι σε δυσπρόσιτες περιοχές, που δυσκολεύονται ακόμη και να πληρώσουν 50 κι 100 ευρώ για τον καθαρισμό των εκτάσεων γύρω από το σπίτι τους ή στα κτήματα ή ακόμη και να βρουν εργάτες για τους καθαρισμούς.

Οι δήμοι έχουν το προσωπικό για να ελέγξουν όλα τα οικόπεδα;

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό ούτε τα μέσα για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα, που έχει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Θεωρητικά με βάση τις κείμενες διατάξεις κάθε δήμος μπορεί να καταχωρεί στοιχεία και φωτογραφίες από τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους ώστε να διαπιστώνει αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, με βάση τη δήλωση, που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

Πρακτικά, όμως, όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΝ, ποιος δήμαρχος θέλει να γίνει αντιπαθής σε όλους τους δημότες στέλνοντας μπιλιετάκια ύψους χιλιάδων ευρώ για ακαθάριστα οικόπεδα; Κι επιπλέον, πόσοι έχουν τα μέσα για να μπορέσουν να βρουν όλους τους παραβάτες;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή