Στη Βουλή το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τη λεηλασία σε μυκηναϊκό τάφο της Αρχαίας Πελλάνας

To Newsbomb.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ανέδειξε τις καταστροφές που υπέστη το στέγαστρο του σπουδαίου -αλλά παρατημένου- μυκηναϊκού τάφου στην Αρχαία Πελλάνα Λακωνίας, πιθανότατα έπειτα από δολιοφθορά ομάδας Ρομά για να αποσπάσουν χαλκό. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου απηύθηνε ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στη Βουλή το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τη λεηλασία σε μυκηναϊκό τάφο της Αρχαίας Πελλάνας
Ότι απέμεινε από το στέγαστρο του μυκηναϊκού τάφου στην Αρχαία Πελλάνα
2'

Η θλιβερή κατάντια του πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την αρχαία μας κληρονομιά, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι ο σπουδαίος μυκηναϊκός ταφός στην Αρχαία Πελλάνα, αφενός παραμένει ερειπωμένος και αφύλακτος, αφετέρου... γίνεται βορά σε ληστρικές επιδρομές, όπως ανέδειξε σε ρεπορτάζ το Newsbomb.gr.

pellana-tafos.jpg

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τον επιστήμονα που πραγματοποίησε τη σπουδαία ανακάλυψη, τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και σήμερα επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων, υπάρχουν πολύ ισχυρές θεωρήσεις βάσει των οποίων στους τάφους της Αρχαίας Πελλάνας μπορεί να είχαν θαφτεί… ο βασιλιάς Μενέλαος και η Ωραία Ελένη!

Πρόσφατα αφαιρέθηκε ο χαλκός από το στέγαστρο του μυκηναϊκού τάφου, πιθανότατα από ομάδα Ρομά, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Δείτε φωτογραφίες:

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου κινητοποιήθηκε από το γεγονός και απηύθηνε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το γεγονός.

Διαβάστε την ερώτηση:

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την κλοπή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας.

Στις 22.4.2024, το Υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε εμφατικά σε απάντηση σε Ερώτηση που είχα καταθέσει, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που αντιμετωπίζουν «ολιστικά και πολυεπίπεδα» το θέμα της στατικότητας των τάφων και ως εκ τούτου «καθίσταται εφικτή η προστασία και η ανάδειξη του εν λόγω εξέχοντος μνημειακού συνόλου.»

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας θα αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)», ανέφερε το Υπουργείο.

Δεδομένου ότι το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει πως παρά τις μελέτες, αλλά και την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας στο έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά παραμελημένος και εκτεθειμένος.

Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο στόχαστρο συμμοριών και παραβατικών.

Δεδομένου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή επιβάλλεται να αποκατασταθούν άμεσα.Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς φύλαξη;

2. Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό κλοπής;

3. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή στο στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή