«Εμπρηστικό κοκτέιλ» για φωτιές σήμερα και αύριο! Σε κατάσταση συναγερμού «red code» η Αττική

Στο επίπεδο συναγερμού 5 η Αττική - Δύσκολο 48ωρο σήμερα και αύριο
1'

Οι σημερινές πυροσυνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών, με την Αττική να βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού για φωτιές με «δείκτη 5», ενώ άλλες 4 περιοχές έχουν «δείκτη 4».

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, προειδοποιεί για ένα δύσκολο 48ωρο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με του θυελλώδεις ξηρούς ανέμους εκτινάσσουν την ευφλεκτότητα στα ύψη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είναι η πρώτη φορά που η Αττική τον μήνα Ιούνιο βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα βρίσκονται σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νότια τμήματα των Δωδεκάνησων και την ανατολική Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.