45 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες - Θυελλώδεις άνεμοι, μηνύματα από το 112 σε Σαρωνίδα και Αχαϊα

Πώς είναι η κατάσταση από τα πύρινα σε Αττική και υπόλοιπη χώρα
45 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες - Θυελλώδεις άνεμοι, μηνύματα από το 112 σε Σαρωνίδα και Αχαϊα
Χάρης Γκίκας/ Newsbomb.gr
5'

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Δύσκολη η σημερινή ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων, με την Αττική να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό στο επίπεδο 5 και άλλες 4 περιοχές στα κεντρικά και νότια σε πορτοκάλι και επίπεδο 4.

Στην Αργολίδα οι φλόγες πέρασαν μέσα από χωριό, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή δύο φωτιές είναι σε εξέλιξη σε αγροτικές περιοχές της Θήβας. Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, καίνε ξερά χόρτα ωστόσο αν επεκταθούν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρήσεις και εργοστάσια που λειτουργούν στο σημείο.

Φωτιά σημειώθηκε και στο Κρανίδι Αργολίδας. Ήδη εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση της περιοχής προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Στο «πύρινο μέτωπο» επιχειρούν αυτήν την ώρα έξι πυροσβεστικά οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΟΔΕ και ένα πεζοπόρο τμήμα από την Αργολίδα. Συνδράμουν μηχανήματα έργου της Αυτοδιοίκησης, ενώ επιχειρεί και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Για τις εστίες που είναι σε εξέλιξη ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως μόνο τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν 45 πυρκαγιές, εστάλησαν 11 μηνύματα του 112, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητες έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστική οριοθετήθηκε άμεσα η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας.

Συγκεκριμένα περί τις 14:00 της Παρασκευής, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από φωτιά που ξέσπασε στο Σούνιο, καίγοντας χαμηλή βλάστηση.

Λίγο αργότερα «ήχησε» το 112 για την πυρκαγιά ενώ έκλεισε η Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη επίσης, σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Γλυφάδα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή Σαρωνίδα Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχή Μαύρο Λιθάρι, απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την στιγμή 55 πυροσβέστες με 16 οχήματα με 2 πεζοπόρα τμήματα και 3 ελικόπτερα, έτσι ώστε να κατασβέσουν την φωτιά πριν αυτή επεκταθεί περισσότερο.

fotia-sounio4.jpg
fotia-sounio3.jpg

fotia-sounio6.jpg
fotia-sounio5.jpg

pyrkagia-sounio1.jpg
Φωτιά στο Σούνιο

Φωτιά στο Σούνιο
Φωτιά στο Σούνιο

Φωτιά στο Σούνιο

Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης αποσόβησε τα χειρότερα, κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά έκαψε περίπου 40 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού στο Newsbomb.gr:

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού μιλάει στο Newsbomb για τη φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι

Λίγο νωρίτερα ξέσπασε νέο μέτωπο φωτιάς και στη Κερατέα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της. Για την ώρα, στην περιοχή έχουν σπεύσει και επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Πύρινο μέτωπο στην Αχαΐα

το μεσημέρι της Παρασκευής (21/6), αφού μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνης στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 56 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα.

Ήχησε το 112 στην περιοχή

Λόγω της επικινδυνότητας, ήχησε προειδοποιητικό μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Στο μήνυμα αναφέρεται: «Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μαστραντώνης Αχαΐας: Παραμείνετε σε ετοιμότητα!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μεγάλο μέτωπο στην Μεγαλόπολη - Ήχησε το 112

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην φωτιά που ξέσπασε στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας συνδράμουν για την ώρα 30 Πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Λίγο αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, χτύπησε το 112 στην περιοχή με το μήνυμα να αναφέρει «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χωρέμη Αρκαδίας απομακρυνθείτε προς Βελιγοστή».

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Απιδίτσα και Χρούσα Αρκαδίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Μεγάλο μέτωπο φωτιάς και στη Λυρκεία Αργολίδας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Λυρκεία Αργολίδας, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 11.58 βόρεια της περιοχής.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα και από αέρος 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μάλιστα, νωρίτερα ήχησε το 112 για τους κατοίκους των περιοχών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αττική - Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική στην Αττική βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ακραίος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 5.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον καιρό, ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων έως 6-7 μποφόρ αναμένονται στην Αττική.

Στον χάρτη που παρουσίασε το meteo.gr φαίνονται οι εκτιμώμενες ριπές του ανέμου από το απόγευμα σύμφωνα με το μοντέλο του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως θα δείτε, κατά τόπους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 με 70 χλμ/ώρα και τοπικά τα 80 με 90 χλμ/ώρα.

anemoi-kairos

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή