Ύδρα: Αντιμέτωποι με φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο οι τούριστες που «διασκέδασαν» με βεγγαλικά

Τη σύλληψη των 13 αλλοδαπών τουριστών που έβαλαν φωτιά με... πυροτεχνήματα, στο πευκοδάσος της Ύδρας το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισαν οι Αρχές. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με βαριές ποινές.
Ύδρα: Αντιμέτωποι με φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο οι τούριστες που «διασκέδασαν» με βεγγαλικά
3'

Οι κατηγορούμενοι που φέρεται να έβαλαν φωτιά με τα βεγγαλικά στο πευκοδάσος της Ύδρας μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σκληρές ποινές, διότι ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει και μάλιστα έχει ειδικές προβλέψεις για τη χρήση των βεγγαλικών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (22/6) το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» έδεσε στη Βουλιαγμένη και καπετάνιος παραπλέοντος σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές για την παρουσία του το βράδυ που ξέσπασε η φωτιά.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ανέλαβε άμεσα δράση και αφού πήρε καταθέσεις από όλους όσους βρίσκονταν στο σκάφος, προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων.

Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί ο εισαγγελέας ο οποίος με βάση το τι είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες.

Οι εμπρηστές, είτε εξ αμελείας είτε εκ προθέσεως, βρίσκουν μπροστά τους τον νέο αυστηρό ποινικό κώδικα

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ακόμη και για ναυτικές φωτοβολίδες ή για βεγγαλικά υπάρχει ρητή αναφορά στο άρθρο 265.

Συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο προβλέπεται:

  • φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο
  • για μεγάλη καταστροφή, φυλάκιση για τουλάχιστον 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο

Παράλληλα, οι ποινές αυτές δεν έχουν αναστέλλουσα ισχύ και δεν είναι χρηματικά.

Το πρόστιμο θα είναι πολύ τσουχτερό, από 10.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ, ενώ το κράτος έχει τη δυνατότητα ακόμη και για δήμευση περιουσίας.

Ο καπετάνιος που είδε το περιστατικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θαλαμηγό υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο της Ύδρας καπετάνιος παραπλέοντος σκάφους.

«Ο δήμος μας ήδη έχει καταθέσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά πάντως υπευθύνου. Η ταλαιπωρία που πέρασέ ο δήμος μας η ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χθες βράδυ, ο κίνδυνος που υπήρξε για τον φυσικό πλούτο. Από ένα σημείο και μετά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας όταν πλέουν στην περιοχή 6 με 7 μποφόρ εντάσεως άνεμοι κάποιοι να ρίχνουν πυροτεχνήματα», είπε ο δήμαρχος Ύδρας.

Άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά το νόμο υποχρεούνται να έχουν όλα τα σκάφη.

Οργή και αγανάκτηση από κατοίκους

Στο μεταξύ, στο νησί επικρατεί οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους καθώς επρόκειτο για τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου που υπάρχει στο νησί και αποτελεί και μια από τις πιο όμορφες και ειδυλλιακές περιοχές που επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φωτιά είδαν πρώτα οι κάτοικοι του διπλανού νησιού, των Σπετσών και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές καθώς στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν υπάρχει πρόσβαση από το εσωτερικό του νησιού ενώ δεν υπάρχει ούτε ορατότητα.

Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης μιλώντας στο Star ανέφερε χαρακτηριστικά για τη φωτιά:

«Είδαμε ότι είναι σε μια δύσκολη περιοχή πάρα πολύ κοντά σε πυκνό πευκοδάσος. Ευτυχώς που ο αέρας άρχισε να μειώνεται σε ένταση και είχε κατεύθυνση προς τη θάλασσα, γεγονός που επέτρεψς στο να διατηρηθεί στάσιμη η πυρκαγιά».

Δείτε το βίντεο του Star

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα και τα στοιχεία όλων των σκαφών που βρίσκονταν χθες το βράδυ στην Ύδρα, καθώς επίσης και βιντεοληπτικό υλικό, γιατί υπήρχαν καταγγελίες που ανέφεραν ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πυροδότηση φωτοβολίδας ή πυροτεχνημάτων από επιβαίνοντες στο σκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην περιοχή είχε ένδειξη «4», κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση πυρός, σύμφωνα με τη πυροσβεστική διάταξη 9 του 2024.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή