«Πόλεμος» για τις ξαπλώστρες σε ελληνικές παραλίες: Παράπονα και καταγγελίες ντόπιων για παραβάσεις

Ο διεθνής Τύπος καταπιάνεται με τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί ώστε να μην «καταλαμβάνονται» από ομπρέλες και ξαπλώστρες ολόκληρες ελληνικές παραλίες – Στα ύψη οι τιμές

«Πόλεμος» για τις ξαπλώστρες σε ελληνικές παραλίες: Παράπονα και καταγγελίες ντόπιων για παραβάσεις
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Με το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές παραλίες είναι ο διεθνής Τύπος και ειδικότερα στα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο με την παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες από ντόπιους για μαζικό τουρισμό, ενώ στον αέρα πετούν drones που ελέγχουν αν έχουν τοποθετηθεί παράνομα ξαπλώστρες σε ειδυλλιακές παραλίες της χώρας.

Οι θυμωμένοι ντόπιοι αναλαμβάνουν δράση στο πλαίσιο του λεγόμενου «κινήματος της πετσέτας», το οποίο ξεκίνησε πέρυσι και μετρά χιλιάδες διαμαρτυρόμενους ενάντια στις απλησίαστες τιμές για τη χρήση ομπρελοκαθισμάτων.

Να σημειωθεί πως πλέον ισχύουν νέοι κανόνες, οι οποίοι υπαγορεύουν ότι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα από τη θάλασσα. Επίσης, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία χρειάζονται άδεια για να βάζουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, τραπέζια και καρέκλες στις παραλίες, καθώς οφείλουν να αφήνουν ελεύθερο ένα μεγάλο μέρος της παραλίας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι Βρετανοί τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και παρατηρούν πως οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, όπως μια εφαρμογή για να επιβάλουν τους νέους κανόνες και να ξεριζώσουν την «παράνομη» χρήση ομπρελοκαθισμάτων σε χιλιάδες παραλίες της χώρας.

Η συνταξιούχος Ευγενία Ράπτη, η οποία διατηρεί εξοχική κατοικία κοντά στην παραλία Πευκοχώρι, είναι μία από τις πολλές εξοργισμένες κατοίκους από τη δραματική ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. «Όλη η παραλία έχει καταληφθεί» με τραπέζια, καρέκλες και ξαπλώστρες, είπε η 64χρονη συνταξιούχος. «Όταν αγοράσαμε το σπίτι μας πριν από 40 χρόνια, ήταν τελείως διαφορετικά», θυμάται με θλίψη. «Η παραλία ήταν άδεια και ήταν ωραίο να ξαπλώνεις εκεί».

Xaplostres

«Το πρόβλημα με τις παραλίες στην Ελλάδα είναι οι επιχειρηματίες που, είτε με άδεια είτε με καταπάτηση, καλύπτουν μέρη της ακτής με ξαπλώστρες, ομπρέλες, τραπέζια ακόμα και μόνιμες κατασκευές», είπε ο ακτιβιστής της παραλίας Γιώργος Θεοδωρίδης, μέλος μιας ομάδας της Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται πως στο δημοφιλές τουριστικό νησί της Ρόδου, αξιωματούχοι ανέστειλαν πρόσφατα τη λειτουργία ενός beach bar που είχε βάλει ακόμη και ξαπλώστρες στη θάλασσα.

Στα ύψη οι τιμές για τις ξαπλώστρες

Την ίδια ώρα, πολλοί τουρίστες έχουν ενοχληθεί λόγω των ακριβών τιμών που υπάρχουν για ένα σετ με ξαπλώστρες και τραπεζάκι. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 ευρώ (21-43 $), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή φτάνει έως και 100 ευρώ.

Το «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε στο νησί της Πάρου το περασμένο καλοκαίρι εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, καθώς πλήθος πολιτών είχαν κουραστεί να πληρώνουν τόσο υψηλά ποσά για να απολαμβάνουν τις παραλίες. Μάλιστα, στα ΜΜΕ είχαν κυκλοφορήσει εικόνες με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

*Με πληροφορίες από Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή