Αδέσποτα ζώα: Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες επιχειρείται να αυξηθούν οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς

Με 7 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τα ζώα συντροφιάς επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει τα προβλήματα από τα αδέσποτα 
γάτα
PIXABAY
3'

Με επτά νέες υπηρεσίες εμπλουτίζεται το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το pet.gov.gr προκειμένου να βελτιωθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Η πλατφόρμα επιχειρεί να διευρύνει τις ψηφιακές δυνατότητες για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ζώων συντροφιάς, κτηνιάτρους, εκτροφείς, φιλοζωικά σωματεία, καταφύγια και Δήμους.

Οι νέες ψηφιακές λειτουργίες του έργου υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι ηλεκτρονικές κι αφορούν είτε στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς είτε απευθείας στο pet.gov.gr είτε στο gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα»:

cat.jpg
  • Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων. Περιλαμβάνει το σύνολο των ζώων συντροφιάς, σκύλων και γατών που είναι προς υιοθεσία με αναλυτικά στοιχεία, φωτογραφία και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου διαχείρισης. Απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μεριμνά για τη νομιμότητα των διοικητικών διαδικασιών εξασφαλίζοντας διαφάνεια για Δήμους, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και καταφύγια.
  • Μητρώο εκτροφέων για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς. Ένα ακόμη Μητρώο που συγκεντρώνει υπό συγκεκριμένα κριτήρια τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς ζώων συντροφιάς της χώρας. Μέσω της πλατφόρμας υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής και συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στην αναπαραγωγή, τους απογόνους των εκτρεφόμενων ζώων, καθώς και την ιχνηλασιμότητα της ιδιοκτησίας τους.
  • Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Άδειας Αναπαραγωγής Δεσποζόμενου Ζώου Συντροφιάς. Με την ισχύουσα νομοθεσία να ορίζει ότι κάθε δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς (θηλυκό ή αρσενικό) μπορεί να αποκτήσει απογόνους μόνο μία φορά στη ζωή του, ο εκάστοτε Δήμος διαμονής των ιδιοκτητών είναι ο αρμόδιος φορέας για να λάβει την αίτηση και να παρέχει ψηφιακά την απαραίτητη άδεια.
  • Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Παράδοσης Ζώου Συντροφιάς στον Δήμο και Ψηφιακή Υπηρεσία Αίτησης Παράδοσης Ζώου Συντροφιάς σε Φιλοζωική Οργάνωση, Σωματείο ή Καταφύγιο. Σε περίπτωση αδυναμίας του ιδιοκτήτη να φροντίσει πλέον το ζώο του, αποκτά τη δυνατότητα να το παραδώσει στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του ακολουθώντας τις θεσμικές διαδικασίες. Σε περίπτωση εξαιρετικών λόγων υγείας ή σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη δίνεται η δυνατότητα μέσω της ψηφιακής αίτησης να παραδοθεί το ζώο συντροφιάς σε φιλοζωικό σωματείο ή καταφύγιο και στη συνέχεια να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην ψηφιακή πλατφόρμα υιοθεσίας.
  • Ψηφιακή Υπηρεσία Προβολής Κτηνιατρικού Φακέλου Ζώου Συντροφιάς. Περιλαμβάνει κάθε ενέργεια (υποχρεωτική ή μη) που έχει καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς για το ζώο συντροφιάς, ώστε οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του ζώου τους.
  • Ψηφιακή Πλατφόρμα Απώλειας και Εύρεσης ζώων συντροφιάς και Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Πιθανής Εύρεσης Ζώου Συντροφιάς. Στοχεύει στη διευκόλυνση του εντοπισμού ζώων για τα οποία έχει δηλωθεί απώλεια. Οι πολίτες που εντοπίζουν ένα χαμένο ζώο μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή υπηρεσία με στόχο την ενημέρωση του ιδιοκτήτη.
  • Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Θανάτου Ζώου Συντροφιάς. Με στόχο τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, δίνεται πλέον η δυνατότητα να δηλώνουν τον θάνατο του ζώου τους μέσω υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για την οριστική καταχώριση του θανάτου, αποκλειστικά αρμόδιος παραμένει ο πιστοποιημένος κτηνίατρος.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή