Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό

Η δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελία του Πειραιά - Τα βλέμματα των ερευνών εξακολουθούν να είναι στους επιβάτες της θαλαμηγού
4'

Η εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των οκτώ ενηλίκων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό «Περσεφόνη».

Πρόκειται για τα άτομα στα οποία επετράπη να επιστρέψουν στο Καζακστάν χωρίς να κληθούν να δώσουν καταθέσεις. Ουσιαστικά είναι ολιγάρχες της χώρας αλλά και μέλη των οικογενειών τους.

Ηδη για την υπόθεση διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος και κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους πλοίαρχος και υποπλοίαρχος.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η παρέα από το καζακστάν βρισκόταν

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.

Επισημαίνεται ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Η φωτιά προκλήθηκε από την ακτή

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, υπάρχει ανατροπή στο θρίλερ με τη φωτιά στην Ύδρα. Ειδικότερα, όλα έγιναν στην ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκλήθηκε από τα βεγγαλικά που -μέχρι πρότινος- θεωρήθηκε ότι εκτοξεύθηκαν από τη θαλαμηγό.

«Βρέθηκαν 15 κροτίδες στην παραλία στην Ύδρα. Νέα διάσταση στην υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα και την εμπλοκή των μελών του πληρώματος του «Περσεφόνη». Ο εντοπισμός, στη διάρκεια της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας, υπολειμμάτων τουλάχιστον 15 κροτίδων στην παραλία στην Ύδρα, στον χώρο εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, δίνει μια διάσταση στην υπόθεση της θαλαμηγού στο όμορφο νησί στο Σαρωνικό», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Σε αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζονται τα σημεία των υπολειμμάτων των κροτίδων. Αυτό το νέο εύρημα επιβεβαιώνει τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που άκουσαν ισάριθμους κρότους, αλλά δεν είδαν πυροτεχνήματα.

Συμπλήρωσε πως «σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις «γουρούνες» να χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους νεαρούς επιβάτες της θαλαμηγού κι ύστερα το φουσκωτό σκάφος tender να έσπευσε προς βοήθειά τους στην αρχική προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Ωστόσο, παραμένει άγνωστο γιατί οι κροτίδες δεν βρέθηκαν στην πρώτη έρευνα της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, σημειώνονται οι αστοχίες από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν προχώρησε σε κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της θαλαμηγού. Πιθανολογείται πως οι επιβαίνοντες ενδεχομένως θα είχαν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την εκτόξευση βεγγαλικών και την έναρξη της φωτιάς».

Φωτιά στην Ύδρα: Θα μπορούσαν να ανακτηθούν τα διαγεγραμμένα βίντεο

Στο ενδεχόμενο να είχαν διαγραφεί τα συγκεκριμένα βίντεο, εκτιμάται πως το υλικό θα ήταν δυνατό να ανακτηθεί εάν είχαν σταλεί τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων της θαλαμηγού στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι Αρχές άφησαν τους κροίσους του Καζακστάν να φύγουν για τη χώρα τους. Παράλληλα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι της Ύδρας.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, και εγγύηση 10.000 και 20.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Σχετικές ειδήσεις