Ύδρα: Ποινική δίωξη... κατόπιν εορτής - Άφησαν τους ολιγάρχες να επιστρέψουν στο Καζακστάν

Ερωτήματα προκαλεί η στάση των Αρχών για τους χειρισμούς στην υπόθεση – Έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών υποθέσεων για την φωτιά
INTIME NEWS
3'

Νέα τροπή φέρνουν στην υπόθεση τα νέα δεδομένα για τη φωτιά στην Ύδρα. Ήδη η Εισαγγελία Πειραιά παρήγγειλε διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα αναμένεται αν ξεκινήσει από αύριο κιόλας προκειμένου να διερευνηθεί τι δεν πήγε καλά και έγιναν λάθη από τις αρμόδιες Αρχές.

Βασικό ερώτημα που καλούνται να ερευνήσουν οι «αδιάφθοροι» είναι γιατί δεν κατέθεσαν οι υπήκοοι Καζακστάν που είχαν εκμισθώσει το σκάφος αλλά και γιατί και έφυγαν από τη χώρα μας σαν «κύριοι» παρά το ότι υπήρχαν ισχυρές υπόνοιες για την εμπλοκή τους στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι, έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού κρίθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/6) προσωρινά κρατούμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ως υπαίτιοι για την πυρκαγιά.

Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό

Τελευταία δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση είναι η άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος των 8 ενηλίκων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό «Περσεφόνη». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ολιγάρχες της χώρας αλλά και μέλη των οικογενειών τους οι οποίοι έφυγαν για τη χώρα τους αρνούμενοι ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό ζητώντας να αποχωρήσουν προκειμένου να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό, με νεότερες πληροφορίες πάντως που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (Inside Story) να αναφέρουν ότι οι αλλοδαποί επέστρεψαν στην πατρίδα τους όχι με τακτικό δρομολόγιο αλλά με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από την ακτή, όχι από τη θαλαμηγό

Στο μεταξύ οι Αρχές έχουν στρέψει τις έρευνες και στο νησί της Ύδρας προκειμένου να εντοπίσουν τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες στο νησί, με αποτέλεσμα να καεί το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση καθώς η φωτιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την ακτή και όχι από τα βεγγαλικά που -μέχρι πρότινος- θεωρήθηκε ότι εκτοξεύθηκαν από τη θαλαμηγό.

«Βρέθηκαν 15 κροτίδες στην παραλία στην Ύδρα. Νέα διάσταση στην υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα και την εμπλοκή των μελών του πληρώματος του «Περσεφόνη». Ο εντοπισμός, στη διάρκεια της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας, υπολειμμάτων τουλάχιστον 15 κροτίδων στην παραλία στην Ύδρα, στον χώρο εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, δίνει μια διάσταση στην υπόθεση της θαλαμηγού στο όμορφο νησί στο Σαρωνικό», ανέφερε χαρακτηριτικά μιλώντας στο Mega ο ΒΑσίλης Λαμπρόπουλος.

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει εξηγήσεις από τα αρμόδια όργανα πριν την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών» αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ «πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ».

Όπως σημειώνεται, σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Σχετικές ειδήσεις