Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιεράπετρα: Δικηγόρος βρήκε τον τάφο της Μαντάμ Ορτάνς

Η ιερόδουλη του Ζορμπά και η άγνωστη ιστορία της που ξεδιπλώνεται στην Κρήτη
Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιεράπετρα: Δικηγόρος βρήκε τον τάφο της Μαντάμ Ορτάνς
2'

Ο τάφος της Αδελίνας Γκιτάρ, γνωστής ως Μαντάμ Ορτάνς, της εμβληματικής ιερόδουλης που ενέπνευσε σπουδαίους συγγραφείς και ποιητές, βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Ο Ευθύμης Λεκάκης, δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής, είναι το πρόσωπο που αποκάλυψε ότι η τοποθεσία του τάφου της Γαλλίδας ιερόδουλης βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας.

Η Μαντάμ Ορτάνς, η οποία γεννήθηκε στη Γαλλία το 1863, έγινε γνωστή στην Ελλάδα στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν εγκαταστάθηκε στην Κρήτη. Η ιστορία της έχει απασχολήσει το έργο λογοτεχνών όπως ο Παντελής Πρεβελάκης και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Στο έργο του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», η Μαντάμ Ορτάνς αποτέλεσε μια από τις κεντρικές ηρωίδες, ενώ στον κινηματογράφο την υποδύθηκε η Λίλα Κέντροβα δίπλα στον Άντονι Κουίν.

Η Ορτάνς έφτασε στα Χανιά της Κρήτης σε ηλικία 34 ετών, έχοντας αφήσει πίσω της ένα επιτυχημένο οίκο ανοχής στο Παρίσι. Η άφιξή της στην Κρήτη συνδέθηκε με τον ναύαρχο Ζωρζ Ποτιέ, ο οποίος της ζήτησε να μετακομίσει εκεί με τα κορίτσια της, χορεύτριες και τραγουδίστριες. Η εγκατάστασή της στην Κρήτη σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στη ζωή της, κατά την οποία περιπλανήθηκε σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, όπως το Ηράκλειο, η Σητεία και ο Άγιος Νικόλαος.

Στις αρχές του 1910, η Μαντάμ Ορτάνς εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιεράπετρα, όπου άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο. Στη συνέχεια, λειτούργησε ένα ξενοδοχείο ύπνου, το οποίο ονομάστηκε «Η Γαλλία». Η παρουσία της στην Ιεράπετρα ήταν τόσο σημαντική που τιμήθηκε από τις τοπικές αρχές, με το να δοθεί το όνομά της σε έναν δρόμο της πόλης.

Σε γράμμα της σε μια φίλη, η Μαντάμ Ορτάνς περιέγραψε την αγάπη της για την Ιεράπετρα, αναφέροντας την ιδανική της θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, το ήπιο κλίμα και την καθημερινή της ζωή. Η επιστολή αυτή αποτυπώνει την ευχαρίστησή της για τη νέα της ζωή στην Κρήτη, όπου ασχολούνταν με το νοικοκυριό και απολάμβανε την αγάπη του συντρόφου της.

Μετά τον πόλεμο, η Μαντάμ Ορτάνς ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και καταξιώθηκε στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας, όπου πέθανε το 1938. Ο εντοπισμός του τάφου της αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη που φωτίζει ακόμα περισσότερο την ιστορία αυτής της θρυλικής προσωπικότητας.

Δείτε την ανάρτησή του δικηγόρου Ευθύμη Λεκάκη:

Με πληροφορίες από cretapost.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή