Μεγάλη φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας - Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων

Στις φλόγες ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας - Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Μεγάλη φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας - Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων
2'

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (29/6) σε δασική έκταση στο Κατσιμίδι Πάρνηθας.

Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με επίγεια και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 5 ελικόπτερα, τέσσερα αεροσκάφη, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 40 οχήματα.

Η φωτιά καίει δύσβατα σημεία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική, καθώς και αύριο Κυριακή θα είναι δύσκολες οι συνθήκες με τον κίνδυνο φωτιάς να παραμένει μεγάλος λόγω των ισχυρών ανέμων.

Από σήμερα Σάββατο οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Οι ίδιες συνθήκες θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τα μποφόρ να επιμένουν και την Αττική να είναι μία από τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς έχει θέσει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή