Πάρνηθα: Πώς σώθηκε από την μεγάλη φωτιά - Το «κλειδί» που πρόλαβε την καταστροφή

Ημέρες... 2021 εκτυλίχθηκαν στην Πάρνηθα το μεσημέρι του Σαββάτου με τη μεγάλη φωτιά στο Κατσιμίδι
Πάρνηθα: Πώς σώθηκε από την μεγάλη φωτιά - Το «κλειδί» που πρόλαβε την καταστροφή
Χάρης Γκίκας/Newsbomb
3'

Μια τεράστια μάχη κέρδισε η Πυροσβεστική και οι ΟΤΑ των δήμων γύρω από την Πάρνηθα, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι το μεσημέρι του Σαββάτου τέθηκε υπό έλεγχο.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, χωρίς ενεργή εστία. Ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους καθώς οι άνεμοι που πνέουν ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Μάλιστα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν πως οι άνεμοι θα κοπάσουν το βράδυ ενώ και την Κυριακή θα είναι παρόμοια η κατάσταση, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού

Το «κλειδί» για την σωτηρία της Πάρνηθας

Αυτό που έκανε, ωστόσο, τη διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν η... πρόληψη.

Συγκεκριμένα, όλες οι δεξαμενές στην περιοχή ήταν γεμάτες με νερό (κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια), με αποτέλεσμα ο ανεφοδιασμός να γίνει άμεσα.

Έτσι, πεζοπόρα τμήματα είχαν τη δυνατότητα να «πέσουν» άμεσα στη μάχη με τις φλόγες ενώ και η συντονισμένη προσπάθεια από τα εναέρια μέσα έφεραν άμεσα το αποτέλεσμα που καρτερούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο ρόλος των drones

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλη τη νύχτα για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά εντοπίστηκε από τα drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Θρίλερ με έκρηξη

Αυτό που παραμένει άγνωστο, ωστόσο, είναι από πού ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Μάρτυρες αναφέρουν πως άκουσαν έκρηξη από πυλώνα του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο ο φορέας διαχείρισης διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Τις απαντήσεις θα δώσεις το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής το οποίο έχει αναλάβει να διαλευκάνει τα αίτια που έφεραν την, παραλίγο, καταστροφή.

Συναγερμός για τις επόμενες ώρες

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας τοπικά οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Ενισχυμένο το πεδίο των ανέμων στην Αττική κυρίως στα ανατολικά, όπου οι ριπές του ανέμου τοπικά φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας οι μέσες εντάσεις είναι μικρότερες, όμως τοπικά οι ριπές του ανέμου και εκεί φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή