Η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να είναι δίκαιη
«Με την Κλιματική Αλλαγή να επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να αντιμετωπίσουμε το περιβάλλον της Θράκης στις πραγματικές του διαστάσεις, ως πηγή ζωής και δημόσιας υγείας, αλλά και ζωντανής οικονομίας. Και όσο νωρίτερα εντοπιστούν και δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, τόσο ηπιότερες θα είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και τόσο ισχυρότερες οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας».
Αυτό είναι το γενικό μήνυμα του διήμερου συνεδρίου, με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών του ΕΚΠΑ, Εμμανουέλα Δούση, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
«Ένα από τα βασικά μηνύματα που προκύπτουν είναι ότι η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως για εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο και σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η νέα γενιά η οποία θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, κατάρτιση και στήριξη», είπε η κ. Δούση και πρόσθεσε:
«Οι δύο βασικοί στόχοι του συνεδρίου επιτεύχθηκαν. Ο πρώτος στόχος ήταν να ενημερώσει την τοπική κοινωνία ως προς τις ευρείες επιρροές της Κλιματικής Αλλαγής, όχι μόνο τις περιβαλλοντικές αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα προβλήματα, αλλά και στις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν. Ο δεύτερος στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει πιο κοντά την επιστήμη, τις τοπικές αρχές και τους πολίτες, να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας, να θέσει τις βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Κυρίως τις προκλήσεις που θέτει για την τοπική κοινωνία η ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα των κατοίκων, των κοινοτήτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων και των δομών της περιοχής να επιβιώνουν, να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται ανεξάρτητα από τις πιέσεις, είτε αυτές είναι καθημερινές είτε περιοδικές».
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ιωάννης Γκόλιας, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, είπε ότι τα συμπεράσματά του αποτελούν μια βάση για τη συνέχεια στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στη Θράκη.
Χαρακτήρισε μεγάλο βήμα την πραγματοποίηση του εν λόγω συνεδρίου στη Θράκη, λέγοντας ότι πρέπει να έχει και συνέχεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ωριμάσει αυτή η ιδέα στους τοπικούς φορείς.
«Μπορούμε να συμβάλουμε στην καθυστέρηση της Κλιματικής Αλλαγής - γιατί για καθυστέρηση θα πρόκειται τελικά - και, επίσης, θεωρώ ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και το plan Β' , την προσέγγιση για την κλιματική ανθεκτικότητα, εάν όλοι μαζί προσεγγίσουμε με θέληση και με διάθεση συνεργασίας. Είναι η Κλιματική Ανθεκτικότητα και η Κλιματική Αλλαγή μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των γενεών μας και με τις νέες γενιές στην πρώτη γραμμή είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα και αποτελεσματικές εφαρμογές», τόνισε ο κ. Γκόλιας.
Την πρωτοβουλία για το συνέδριο είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρακολούθησε και τις πέντε θεματικές ενότητες τις δύο μέρες, και το διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21», με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.