Προσωπικός αριθμός του πολίτη: Τι είναι και πότε ξεκινά η εφαρμογή του

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο προσωπικός αριθμός είναι να είναι υποχρεωτικός
Προσωπικός αριθμός του πολίτη: Τι είναι και πότε ξεκινά η εφαρμογή του
2'

Σε εφαρμογή θα τεθεί σύντομα ο προσωπικός αριθμός του Πολίτη. Μάλιστα, για το εν λόγω εργαλείο έκανε ειδική αναφορά στην εβδομαδιαία ανασκόπηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος μάλιστα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο προσωπικός αριθμός είναι να είναι υποχρεωτικός. Σε κάθε περίπτωση, ο προσωπικός αριθμός δεν θα καταργήσει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Ποια ψηφία θα συνθέτουν τον προσωπικό αριθμό πολίτη

Ο προσωπικός αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να θυμόμαστε το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ μας, για να εξυπηρετηθούμε γλιτώνοντας από ένα χαρτάκι που συχνά είχαμε μαζί μας με όλους τους αριθμούς για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειας μας.

Πλέον το κάθε μέλος οικογένειας θα έχει το δικό του αριθμό ο οποίος αποτελείται από τα 9 εννέα ψηφία του ΑΦΜ συν άλλα τρία ψηφία εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης. Αυτά τα τρία νέα ψηφία το πιθανότερο είναι ότι θα προηγούνται του ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τον αριθμό του, καθιστώντας τον περισσότερο «προσωπικό».

Οι συναλλαγές

Ο προσωπικός αριθμός θα χρησιμοποιείται στις φυσικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο.

Όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία π.χ. Εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κτλ.

Από την άλλη δεν αλλάζει τίποτα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του gov.gr. Αυτό σημαίνει θα συνεχίσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν για το gov.gr τους κωδικούς χρήστη του taxisnet ή και τους web Banking κωδικούς όπου αυτό προβλέπεται. Στην περίπτωση συναλλαγών πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα προς το παρόν ο προσωπικός αριθμός δεν φέρνει κάποια αλλαγή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή