Φωτιές: Δύσκολη μέρα στην Αττική – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα

Μία από τις δυσκολότερες ημέρες για τον κρατικό μηχανισμό ήταν η Κυριακή (30/06), αφού καλέστηκε να αντιμετωπίσει ξανά δεκάδες πυρκαγιές ανά την επικράτεια, με κυριότερες αυτές σε Σταμάτα και Κερατέα.
Φωτιές: Δύσκολη μέρα στην Αττική – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.
3'

Άλλη μία «μάχη» έδωσαν σήμερα (30/06) οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό (τοπική αυτοδιοίκηση, στρατός, δασαρχεία, Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες) για την αντιμετώπιση των δεκάδων «πύρινων μετώπων» που σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας.

Η πλειονότητα των δυνάμεων επιχείρησε στις δύο κυριότερες και πλέον καταστροφικές εστίες πυρκαγιάς, ήτοι στην Κερατέα και τη Σταμάτα. Στη Σταμάτα, ένας άνθρωπος «έφυγε» από τη ζωή έπειτα από ανακοπή που υπέστη την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες, ενώ, οικίες, περιουσίες και αυτοκίνητα έχουν γίνει στάχτη.

Ταυτόχρονα, η Πυροσβεστική επιχειρούσε σε δεκάδες άλλες τοποθεσίες. Μεταξύ άλλων στη Ριτσώνα, όπου που καίγεται εργοστάσιο χημικών, στο Αγγελόκαστρο του Δήμου Αγρινίου, το Λουτράκι, το Δίστομο, αλλά και τις Αχαρνές και τον λόφο του Φιλιπάππου. Μάλιστα, ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει ακόμη, αφού απόψε σημειώθηκε πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου.

Κικίλιας: «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα – Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα»

Ως ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικράτησε τις τελευταίες ώρες, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτήν τη στιγμή, στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό “ευχαριστώ” στον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μία διαπίστωση: Για πάνω από τρία εικοσιτετράωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

12:00, τη φωτιά στην Κερατέα.

14:45, στη Λαμία.

16:05, στο Αγρίνιο.

16:15, στη Σταμάτα.

17:20, στην Κόρινθο.

19:45, στο Δίστομο.

19:50, στον Ασπρόπυργο.

19:55, στο Ντράφι.

20:20, στην Ηλεία.

Ακόμη και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».

Σταμάτα: Άνδρας έχει εγκαύματα στα πόδια – Ένας τραυματίας ύστερα από πτώση

Το ΕΚΑΒ δέχθηκε ειδοποίηση για εγκαυματία από τη φωτιά στη Σταμάτα. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 59 ετών, στον οποίο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο και δεν χρειάσθηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Παράλληλα, ένας πολίτης τραυματίσθηκε στο πόδι, έπειτα από πτώση στην πλατεία της περιοχής.

Ριτσώνα: Δεν απειλούνται πλέον επιχειρήσεις – Η Πυροσβεστική θα μείνει σε επιφυλακή όλη τη νύχτα

Αυτήν την ώρα, η φωτιά σε εργοστάσιο με χημικά στη Ριτσώνα της Εύβοιας παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο, συνεχίζει να έχει εστίες μέσα στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η φωτιά «ξέσπασε» νωρίς το μεσημέρι σε ξερά χόρτα και εξαπλώθηκε γρήγορα σε εργοστάσια με πολύ εύφλεκτα υλικά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κάηκαν δύο εργοστάσια, το ένα υπό κατασκευή. Ακόμη, στάχτες έγινε και ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή