Πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου: «Τα Γλυπτά να μοιραστούν με την Ελλάδα»

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς ζήτησε να χρεώνονται οι ξένοι επισκέπτες
2'

Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα ζήτησε ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δηλώνοντας επίσης ότι οι ξένοι θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήρια για την είσοδό τους στα εκθέματα που θα μείνουν στην Βρετανία.

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς που ηγήθηκε του ιδρύματος ως προσωρινός διευθυντής έπειτα το σάλο που προκλήθηκε από τις κλοπές που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τη δήλωση του πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στους Sundays Times ότι «ορισμένα από τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση» και μερικές φορές κατά τη διάρκεια έντονης βροχής υπάρχουν διαρροές στις γκαλερί.

Ο σερ Μαρκ Τζοόυνς είπε επίσης: «Ο τρόπος με τον οποίο θα επωφεληθούμε από τις διαφορετικές διεκδικήσεις σε διάφορα αντικείμενα, αντί να διαφωνούμε, είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες γύρω από αυτά, αντί να δημιουργούμε συγκρούσεις γύρω από αυτά».

«Αυτό είναι ακριβό. Προς το παρόν, το έργο αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική φιλανθρωπία, αλλά μακροπρόθεσμα, θα είχε περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσουμε μέρος της χρηματοδότησης που θα προέκυπτε από τη χρέωση των επισκεπτών από το εξωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο σύστημα παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων» πρόσθεσε ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση με τους Έλληνες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη χρηματοδοτήσουμε».

Ο σερ Μαρκ Τζοόυνς, ο οποίος σημειώνεται ότι ήταν επίσης πρώην επικεφαλής και του Μουσείου Βικτώρια και Άλμπερτ, ανέφερε ότι οι Βρετανοί που συνεισφέρουν με τη μορφή φόρων και δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο.

Ωστόσο, είπε ότι τα «χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου», εξηγώντας πως: «Είτε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να βρεθεί από τη φορολογία, πράγμα δύσκολο καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ πιεσμένα, είτε πρέπει λογικά να χρεώνουμε (τους τουρίστες)».

«Γιατί είναι πιο δίκαιο όλα τα χρήματα να προέρχονται από τους Βρετανούς φορολογούμενους, όταν στην πραγματικότητα το όφελος απολαμβάνουν εξίσου οι επισκέπτες από το εξωτερικό;» αναρωτήθηκε.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Μαρκ Τζόουνς ανέλαβε τη θέση του Χάρτγουϊκ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής τον Αύγουστο, αφού αποκαλύφθηκε ότι 1.500 αντικείμενα έλειπαν ή είχαν κλαπεί από τη συλλογή του μουσείου.