Είμαστε πρωταθλητές στις αναίτιες καισαρικές - Οι αιτίες της «ιατρικοποίησης» της γέννας

Aνεξέλεγκτες οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα - Eξι στις δέκα γέννες γίνονται με καισαρική - Η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSC μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην αναίτια καισαρική που βλάπτει σοβαρά την υγεία γυναικών και παιδιών
pexels
12'

Το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης καισαρικών τομών στην Ελλάδα την ώρα που άλλες χώρες καταφέρνουν να μειώσουν τα ποσοστά αυτά, ανέλυσε η Κωνσταντίνα Νούσια στο Newsbomb.gr.

Η «μόδα» των αναίτιων καισαρικών τομών που έχει λάβει την ανιούσα στη χώρα μας, δημιουργώντας υπογονιμότητα κατά συνέπεια και υπογεννητικότητα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έξι στις δέκα γέννες στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή. Συγκεκριμένα, 58%-60% είναι το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα την ώρα που 21,1% είναι το ποσοστό των καισαρικών τομών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει το 29% παγκοσμίως ενώ 25,7% κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρώπης.

Μέσα από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η μέθοδος της καισαρικής τομής που αρχικά ξεκίνησε στα ιδιωτικά μαιευτήρια, έχει πλέον επεκταθεί και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά καισαρικών ή χειρουργικών επιπλοκών.

To Νewsbomb.gr επικοινώνησε με την Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSC, υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Συλλόγου Μαιών/των Πάτρας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας πλέον εμπειρία από το σύστημα υγείας της Γερμανίας μετά από εκπαίδευση που έλαβε και θα συνεχίσει να προσφέρει στις γυναίκες το προνόμιο να γεννούν φυσιολογικά μετά από καισαρική, πρόκειται για το λεγόμενο «VBAC», που προκύπτει από τα αρχικά της αγγλικής φράσης Vaginal Birth After Ceasarean. Η κυρία Νούσια υπήρξε πρωτοπόρος της μεθόδου με τεράστια εμπειρία πολλών χρόνων πλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις επιστημονικές έρευνες πάνω σε παθήσεις, ανάλυση των κινδύνων και των επιπλοκών που σχετίζονται με τις καισαρικές τομές τόσο για την έγκυο όσο και για την μετέπειτα υγεία στο παιδί, στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει παγιωθεί η νοοτροπία του φόβου απέναντι στον φυσιολογικό τοκετό και έχει δημιουργηθεί η κουλτούρα της αναίτιας καισαρικής.

Όπως εξήγησε η Κωνσταντίνα Νούσια, «η καισαρική τομή είναι ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο που μπορεί να έχει πάρα πολλές επιπλοκές για τη μητέρα, τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου αλλά και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις και μακροχρόνια κακή υγεία στο παιδί, μιας και δεν λαμβάνει το μικροβίωμα από τον κόλπο της μητέρας».

Ο κύριος παράγοντας που έχει αυξήσει τις καισαρικές τομές στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε η κυρία Νούσια ένας παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση των παρεμβατικών τοκετών και συγκεκριμένα των καισαρικών τομών είναι κατά κύριο λόγο η ιατρικοποίηση της γέννας.

«Το ιατρικοποιημένο σύστημα της Ελλάδας, οδηγεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο όπως είναι ο τοκετός σε ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο και αυτό λόγω των πολλών αναίτιων παρεμβάσεων κατά την εισαγωγή της επιτόκου στο μαιευτήριο και μη τήρηση κατευθυντηρίων γραμμών τεκμηριωμένης ιατρικής και πρωτοκόλλων κάθολή την διάρκεια της προσπάθειας αυτού. Υπάρχει επαρχιακό νοσοκομείο με ποσοστό καισαρικής τομής 83%, μπορεί να θεωρηθεί τραγικό μιας και οχτώ παιδιά θα γεννηθούν με καισαρική και μόλις δυο φυσιολογικά», συμπλήρωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Τι επιπτώσεις έχει η καισαρική στην υγεία μητέρας και παιδιού

Η αναίτια χρήση καισαρικής τομής εκθέτει μητέρες και παιδιά σε κινδύνους τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους.

«Η μητέρα στις επόμενες εγκυμοσύνες απειλείται από διεισδυτικό πλακούντα με πολλούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια της ζωής της. Στην περίπτωση που μία γυναίκα έχει τρεις καισαρικές και διανύει την τέταρτη εγκυμοσύνη έχει πιθανότητα 40% να συμβεί διεισδυτικός πλακούντας, μετά από τέσσερις καισαρικές τομές αγγίζει το 61%. Διεθνώς, 1 στις !4 μητέρες με αυτή την επιπλοκή δεν θα επιβιώσει», τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Για τα παιδιά εξίσου είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι για αυτοάνοσα νοσήματα, λευχαιμία, άσθμα, αλλεργίες και αυτισμός. Όπως αποδεικνύουν έρευνες φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Όσον αφορά τις επιπτώσεις την υγείας της μητέρας είναι πιθανό να υποστεί υστερεκτομή, αιμορραγία λοίμωξη, αλλά και πιθανότητα εμφάνισης συμφύσεων, επιπωματικού/διεισδυτικού πλακούντα, αποκόλλησης πλακούντα και έκτοπης κύησης σε επόμενη εγκυμοσύνης, όπως και η αδυναμία τεκνοποίησης από έναν αριθμό τοκετών και πάνω.

«Όλο αυτό έχει επίπτωση στο δημογραφικό, όταν μία γυναίκα κάνει μία αναίτια καισαρική συχνά αναφέρει μετα-τραυματικό στρες, ένα μη αναγνωρισμένο ψυχικό νόσημα ακόμη στην Ελλάδα και αποφασίζει να μη κάνει δεύτερο παιδί. Εκείνες που το τολμούν να ξανά μείνουν έγκυες βιώνουν άγχος αν έχουν βάλει τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Μια μελέτη έδειξε ότι δεν θα γεννηθούν 25.000 χιλιάδες παιδιά τον χρόνο από τοκοφοβία», ανέφερε η Κωνσταντίνα Νούσια.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο με δύσκολη ανάρρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί έχει 28% μεγαλύτερο κίνδυνο για λευχαιμία. Επιπλέον, ένα παιδί που γεννιέται μέσω της καισαρικής τομής συνήθως εμφανίζει αλλεργίες, άσθμα, κοιλιοκάκη, είναι πιο ευαίσθητο σε κατάθλιψη στην εφηβεία», πρόσθεσε.

Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας

Ο υποβαθμισμένος ρόλος της μαίας στη χώρα μας είναι γνωστός και παλεύει χρόνια ο κλάδος μας για τα αυτονόητα, όπως συνταγογραφηση και κέντρα φυσικού τοκετού. Αυτό επίσης αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα της αυξησης των αναίτιων καισαρικων. Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία η μαία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη παρακολούθηση αλλά και στη διενέργεια του φυσιολογικού τοκετού.

Είναι η χώρα που ο νομοθέτης έχει προβλέψει ο μαιευτήρας να πρέπει να καλέσει οπωσδήποτε μαία όταν διενεργείτε φυσιολογικός τοκετός στο μαιευτήριο, το αντίθετο δηλαδή από ότι συμβαίνει στα μαιευτήρια της χώρα μας.

«Η αύξηση των καισαρικών οφείλονται στην ιατρικοποίηση του φυσικού φαινομένου του τοκετού και της εγκυμοσύνης (σ.σ. πολλές εξετάσεις που οδηγούν την έγκυο σε χειρουργείο). Ακόμη ένας παράγοντας είναι ότι έχουμε περισσότερους γυναικολόγους από μαίες στην Ελλάδα. Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο με πολλαπλάσιο γυναικείο πληθυσμό από ότι η Αθήνα υπάρχουν 36.000 μαίες και μόλις 2.000 γυναικολόγοι. Οι μαίες είναι εκείνες που παρακολουθούν την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας χαμηλού ρίσκου εγκυμοσυνης», ανέφερε η Κωνσταντίνα Νούσια.

«Το υπουργείο υγείας θα πρέπει επιτέλους να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορεί μία μαία να αναλάβει μία εγκυμοσύνη, ειδάλλως θα συνεχίσουμε να οδηγούμε, σε ελάχιστες ώρες προσπάθειας διενέργειας φυσιολογικού τοκετού, τις επίτοκες σε αναίτια καισαρική τομή. Να τονιστεί ότι για να διενεργηθεί ένας φυσιολογικός τοκετός σε πρωτότοκο απαιτούνται πάνω από 24ώρες, ενώ μία καισαρική μόλις 30 λεπτά», συμπλήρωσε.

Πότε σημειώνεται αύξηση των καισαρικών

Το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται κατά κύριο λόγο πριν από της αργίες ή τις διακοπές (σ.σ. Χριστουγέννων, καλοκαιριού κτλ).

«Δυστυχώς η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του ΠΟΥ για τις καισαρικέςπου ορίζεται στο 15%. Ενώ ενδιαφέρον αποτελεί ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε συγκεκριμένες περιόδους για παράδειγμα πριν από αργίες ή διακοπές», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε η Κωνσταντίνα Νούσια, «ο ΠΟΥ καταβάλλει προσπάθεια για τη μείωση των καισαρικών τομών στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή αναγνωρίζει από τα ευρήματα σημαντικών μελετών τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργούνται σε μητέρα και μωρό από τη διενέργεια μιας αναίτιας καισαρικής τομής».

Κλείνοντας η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSC, υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Συλλόγου Μαιών/των Πάτρας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού, τόνισε ότι «η καισαρική είναι σωτήρια για την δυάδα άλλα μόνο εάν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο και υπάρχει ιατρική ένδειξη, ειδάλλως η αναίτια καισαρική επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα, ελλοχεύει σημαντικούς κίνδυνους για την υγεία και χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μαιευτική βία».

Κέντρα για τη στήριξη της Οικογένειας

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα κέντρα που δίνουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να ξεπεράσουν δυσκολίες και προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

«Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι το Κέντρο Ημέρας Connect Family της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρέχει ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στην οικογένεια, προάγοντας τη σύνδεση και κοινωνική ενσωμάτωση των μελών της, καθώς και την διασύνδεση με εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα που τις απασχολούν. Παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας Υπατία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι γυναίκες βρίσκουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον που ενισχύει την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ενδυνάμωση, ώστε να δύναται να ανταποκριθούν στου πολύπλευρους ρόλους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με τη μητρότητα. Η συμβολή και η δημιουργία υπηρεσιών προσανατολισμενων στις ανάγκες των γυναικών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», εξήγησε η Κωνσταντίνα Νούσια.

Η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSC, υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Συλλόγου Μαιών/των Πάτρας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού

Δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα – Απογοητευτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δημογραφικό

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γενική ατεκνία, καθώς τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν μια συνεχή μείωση και γήρανση του πληθυσμού μας με την πάροδο του χρόνου. Τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύονται είναι ανησυχητικά, καθώς αποδεικνύουν ότι το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί το κύριο πρόβλημα της χώρας μας.

Μάλιστα αν οι ανησυχητικοί αυτοί αριθμοί επιβεβαιωθούν, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας μας θα φτάσει τα 7,5 εκατομμύρια. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική μείωση στα γεννητικά ποσοστά και μια επιβλητική αύξηση του αριθμού των θανάτων τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελληνίδες γίνονται μητέρες μετά τα 30

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει ότι η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον τοκετό στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται μεταξύ 2001 και 2022, από 29 σε 31,1 έτη κατά μέσο όρο.

Η ίδια τάση παρατηρείται και για τη μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού κατά την ίδια περίοδο, από 28,8 στην ΕΕ το 2013 (το πρώτο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμη η τιμή της ΕΕ) σε 29,7 το 2022.

Πράγματι, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αποκτούν λιγότερα παιδιά όσο είναι νέες και περισσότερα παιδιά αργότερα στη ζωή τους. Ενώ τα ποσοστά γονιμότητας για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών στην ΕΕ έχουν μειωθεί από το 2001, εκείνα για τις γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω έχουν αυξηθεί.

Το 2001, το ποσοστό γονιμότητας για τις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών ήταν το υψηλότερο μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων. Το 2022, το ποσοστό γονιμότητας για τις γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών έγινε το υψηλότερο, ενώ το ποσοστό γονιμότητας για τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω βρίσκεται επίσης σε άνοδο.

Σχεδόν τα μισά μωρά το 2022 ήταν πρωτότοκα

Σχεδόν τα μισά (46,3 %) από τα παιδιά που γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022 γεννήθηκαν από γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες, με το ποσοστό αυτό να υπερβαίνει το μισό στο Λουξεμβούργο (54,4 %), την Πορτογαλία (54,0 %), την Ρουμανία (51,6 %) και την Μάλτα (51,0 %).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά των πρωτότοκων παιδιών καταγράφηκαν στη Λετονία (37,9 %), την Εσθονία (39,8 %) και την Ιρλανδία (40,3 %).

Στην ΕΕ, πάνω από το ένα τρίτο (35,0 %) όλων των γεννήσεων ζώντων παιδιών το 2022 ήταν παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που γέννησαν για δεύτερη φορά, περίπου το ένα όγδοο (12,5 %) ήταν παιδιά από μητέρες που γέννησαν για τρίτη φορά και το υπόλοιπο 6,1 % ήταν παιδιά που ήρθαν στον κόσμο μετά από μία τέταρτη γέννα ή περισσότερες.

Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υψηλότερο ποσοστό του συνολικού αριθμού των γεννήσεων ζώντων παιδιών τέταρτης ή επόμενης γέννησης καταγράφηκε στην Φινλανδία (9,8 %), ακολουθούμενη από την Σλοβακία (8,7 %) και την Ιρλανδία (8,5 %).

Όσο για την Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (46,3%) το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι γεννήθηκαν από γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες.

Οι γεννήσεις που καταγράφηκαν το έτος 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεννήσεις που καταγράφηκαν την περασμένη χρονιά (σ.σ. 2023), θα είναι οι λιγότερες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 91 χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ληξιαρχείων που παρουσιάζει η εφημερίδα «Απογευματινή», και της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αναμένεται ότι στο έτος που έφυγε, η στατιστική θα καταγράψει λιγότερες από 73.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα.

Αριθμός που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1932, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να δημοσιεύει τον ετήσιο αριθμό γεννήσεων. Μάλιστα, αυτή η επικίνδυνη για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας μείωση, φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη από το 2016.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε:

  • 92.898 γεννήσεις το 2016
  • 88.533 γεννήσεις το 2017
  • 86.440 γεννήσεις το 2018
  • 83.756 γεννήσεις το 2019
  • 84.764 γεννήσεις το 2020
  • 85.346 γεννήσεις το 2021
  • 76.095 γεννήσεις το 2022

Μέχρι στιγμής για το 2023, στα ληξιαρχεία της χώρας, έχουν καταγραφεί 72.244 παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις