Φωτιές: Πύρινα μέτωπα σε Χίο και Κω - Πέντε τραυματίες

Η κατάσταση στα ενεργά πύρινα μέτωπα
Φωτιές: Πύρινα μέτωπα σε Χίο και Κω - Πέντε τραυματίες
politischios.gr
3'

Δύσκολη, ιδιαίτερα για τη νησιωτική Ελλάδα αποδείχθηκε η σημερινή ημέρα, καθώς ξέσπασαν πύρινα μέτωπα, ενεργοποιώντας το 112.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις έως αυτή την ώρα σε Χίο και Κω, ενώ «πρόλαβαν» τη φωτιά στην Κρήτη, στο Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου, λίγο πριν πριν μπει στον οικισμό. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ κατάφεραν να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Στη Χίο η φωτιά που ξέσπασε το πρωί μαίνεται ανεξέλεγκτη, με το μέτωπο στην περιοχή της Σιδηρούντας να απειλεί πνεύμονες πρασίνου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά ξέσπασε όταν κάτοικος παρά τις απαγορεύσεις, επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών. Kατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκαν 5 πυροσβέστες και 1 πολίτης, οι οποίοι κυκλώθηκαν από την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να υποστούν ελαφρά εγκαύματα και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθείών.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νησί της Κω, όπου το απόγευμα εστάλη 112 για εκκένωση του οικισμού Καρδάμαινα προς την περιοχή Αντιμάχεια καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά και στο σημείο υπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Την εικόνα της σημερινής ημέρας σε ένα απολογισμό έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες.

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή