Σημάδια ύφεσης παρουσιάζει η φωτιά στην Κω – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Χίο

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στις πυρκαγιές σε Κω και Χίο - Διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης
kosnews24.gr
3'

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα, στην περιοχή λίγο έξω από τη Καρδάμαινα της Κω. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου πιθανότατα μέσα στις επόμενες ώρες να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Στο σημείο επιχειρούν 70 Πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα και Ρόδο με πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες οι οποίοι επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στη Καρδάμαινα.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, μηνύματα του 112 εστάλησαν προς όσους βρίσκονται στη Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια.

Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού Καρδάμαινα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής. Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε σπίτι ή ξενοδοχείο.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στη Χίο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην Σιδηρούντα Χίου.

Όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα από την Πυροσβεστική, έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κατέβαλαν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς.

Συγκεκριμένα οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν μέχρι και τώρα είναι 154 Πυροσβέστες με 27 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά έξι άτομα, και συγκεκριμένα πέντε πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη φωτιά στη Χίο

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

Μικρές εστίες στο Ηράκλειο

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα. Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.