Προς εξαφάνιση τα σταθερά τηλέφωνα - Οι μισοί Έλληνες δεν τα χρησιμοποιούν

Τη μείωση της χρήσης του σταθερού επιβεβαιώνει και η διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, που υποχωρεί συνεχώς
Προς εξαφάνιση τα σταθερά τηλέφωνα - Οι μισοί Έλληνες δεν τα χρησιμοποιούν
2'

Το τέλος μιας εποχής αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) καταγράφοντας την πτώση των εσόδων και της κίνησης στην σταθερή τηλεφωνία τα τελευταία χρόνια.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων της ανεξάρτητης αρχής – που παρουσίασε την η εφημερίδα «Καθημερινή» – το 2023 τα συνολικά έσοδα από την παροχή σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ υποχώρησαν κατά 28,2 εκατ. ευρώ – και συγκεκριμένα από 1,41 δισ. το 2022 άγγιξαν τα 1,38 δισ.

Σε σχέση με το 2015 μάλιστα μειώθηκαν κατά περίπου 2,5%, με τη διείσδυση των – συνολικά περίπου 5 εκατ. – γραμμών σταθερής τηλεφωνίας να είναι περίπου στο 45% – 46%.

Τη μείωση της χρήσης του σταθερού επιβεβαιώνει και η διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, που υποχωρεί συνεχώς.

Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο πλέον όχι μόνο στις κλήσεις μέσω κινητού, αλλά και στην επικοινωνία μέσω των εφαρμογών – που επιτρέπουν όχι μόνο την ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά και την πραγματοποίηση (διαδικτυακών) κλήσεων χωρίς επιβάρυνση.

Κάπως έτσι μπορεί το 2023 οι φωνητικές κλήσεις μέσω κινητού να υποχώρησαν κατά 5,6%, ωστόσο η κατανάλωση δεδομένων ενισχύθηκε κατά… 73%.

Η στροφή των παρόχων

Σημειώνεται πως πλέον το σταθερό παρέχεται κατά βάση ως τμήμα συνδυαστικού «πακέτου» τηλεφωνίας και Ιντερνετ (double play) ή/και συνδρομητικής τηλεόρασης (triple play).

Η διαχρονική υποχώρηση της χρήσης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ έχει στρέψει συστηματικά τους παρόχους στην παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών, αλλά και στη διεύρυνση της κάλυψης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) που πρόκειται να υποκαταστήσει τη σταθερή τηλεφωνία.

Αυτή τη στιγμή, η Cosmote διαθέτει εμπορικά αυτόνομα (standalone) δίκτυα 5G, που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες (download και upload), μηδενική απόκριση (latency) και βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους.

Τις επενδύσεις για την ανάπτυξη οπτικής ίνας εντατικοποιούν και οι υπόλοιποι πάροχοι, η Nova και η Vodafone, η Inalan αλλά και η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ FiberGrid.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή