Ακρωτηρίασαν και σκότωσαν σκόπιμα δελφίνι ανοιχτά της Σάμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», ανοιχτά της Σάμου, άγνωστοι ακρωτηρίασαν και σκότωσαν σκόπιμα δελφίνι.
Ακρωτηρίασαν και σκότωσαν σκόπιμα δελφίνι ανοιχτά της Σάμου
1'

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», στελέχη της οποίας βρίσκονται με σκάφος αυτή την ώρα στο ανατολικό Αιγαίο, αναφέρεται ότι άγνωστοι θανάτωσαν βασανιστικά ένα ζωνοδέλφινο, κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών, ενώ επίσης καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά - περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε.

Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτη στις μέρες μας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην ίδια περιοχή πέρυσι, στο τέλος της άνοιξης, είχαμε εντοπίσει άλλα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα τα οποία είχαν θανατωθεί με παρόμοιο τρόπο. Τόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κατά την ίδια περίοδο που θανατώθηκαν τα ζωνοδέλφινα το 2023, υπήρχε στα διεθνή ύδατα της περιοχής, δραστηριότητα από μεγάλα αλιευτικά συγκροτήματα γρι γρι που αλιευουν με κυκλικα δίχτυα και δεν φέρουν ελληνική σημαία.

Δεδομένης της ανησυχίας μας τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης, όσο και για άλλα που τυχόν προκληθούν, το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει στο ανοιχτό πέλαγος στην περιοχή καταγράφοντας κάθε αλιευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά».

stripped_dolphin_stranding_June2024b.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή