Πάρνηθα: Κίνδυνος... ανεπάρκειας από τον βασικό «πνεύμονα» της Αττικής

Οι μεγάλες φωτιές «κατάπιαν» την Πάρνηθα
Πάρνηθα: Κίνδυνος... ανεπάρκειας από τον βασικό «πνεύμονα» της Αττικής
1'

Το καταπράσινο τοπίο στην Πάρνηθα έχει αποχωρήσει και έχει δώσει τη σκυτάλη στο γκρι. Η τηλεόραση του Action 24 έκανε οδοιπορικό στο βουνό και η εικόνα που αντίκρυσε στον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής είναι δραματική. Τα 300.000 στρέμματα πρασίνου έχουν αποχωρήσει και έχουν μείνει 160.000 στρέμματα ζωντανού δάσους.

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες η Πάρνηθα βάλλεται από καταστροφικές φωτιές που έχουν απογειώσει επικίνδυνα το δάσος, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Από το 2007 και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν καεί σχεδόν 140.000 στρέμματα παρθένου δάσους. Στην πρώτη μεγάλη φωτιά, το 2007 χάθηκαν 25.000 στρέμματα παρθένου δάσους. 50.000 στρέμματα με δέντρα έγιναν στάχτη το 2021. Πέρυσι κάηκαν 64.330 στρέμματα δάσους, το 47% αυτών ήταν από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Αθροιστικά μέχρι σήμερα, το 40% του δάσους της Πάρνηθας δεν υπάρχει πια.

Σύμφωνα με το Action οι ειδικοί δασολόγοι ανησυχούν καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει πλέον σοβαρό πόβλημα στην ομαλή αναγέννηση του δάσους εξαιτίας της μεγάλης έκτασης πρασίνου που έχει καεί. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι το βουνό της Πάρνηθας θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να ξαναγίνει πράσινο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή