Προσλήψεις στην Παιδεία: Έρχονται 10.000 μόνιμοι διορισμοί - Ποιούς αφορά

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα δοθούν πάνω από 2.800 θέσεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς

Προσλήψεις στην Παιδεία: Έρχονται 10.000 μόνιμοι διορισμοί - Ποιούς αφορά
2'

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το εκπαιδευτικό δυναμικό θα ενισχυθεί με 10.000 επιπλέον μόνιμους εκπαιδευτικούς σε Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κι ύστερα από σχεδόν 12 χρόνια χωρίς καμία ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε πάνω από 38.000 μόνιμους διορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να διορίζει κάθε χρόνο έναν αριθμό εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες ανάγκες εντός των τάξεων, αλλά και να καλύπτει ελλείψεις που προκύπτουν από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από το υπουργείο Παιδείας και η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και βαθμίδα για τους 10.000 μόνιμους διορισμούς. Περίπου οι 5.000 θέσεις θα δοθούν σε καθηγητές, ώστε να καλυφθούν σημαντικά κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα δοθούν πάνω από 2.800 θέσεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, καλύπτοντας πενταπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντικός αριθμός θέσεων θα κατευθυνθεί προς την Ειδική Αγωγή, που διαχρονικά αντιμετωπίζει ελλείψεις. Στη Γενική Εκπαίδευση, οι διορισμοί θα γίνουν σε ειδικότητες που τα προηγούμενα χρόνια δεν καλύφθηκαν από μόνιμο προσωπικό, σε μαθήματα όπως Θεατρική Αγωγή, Καλλιτεχνικά και Πληροφορική.

Οι 4.451 θέσεις από το σύνολο των 10.000 είναι για να καλυφθεί το κενό των συνταξιοδοτημένων εκπαιδευτικών, ενώ οι 5.549 προκύπτουν από ειδική μελέτη της ανάγκης σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι αναπληρωτές

Την προηγούμενη χρονιά, οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκτοξεύτηκαν στις 55.000 χωρίς όμως αυτό να καταφέρει να καλύψει επαρκώς και εγκαίρως αρκετά κενά σε σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι πέρισυ είχαν γίνει περίπου 28.000 διορισμοί, όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων, ενώ παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό παραιτήσεων που ξεπέρασε το 30% σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τον υψηλό αριθμό εγκεκριμένων αιτημάτων για παράλληλη στήριξη. Με τις γνωματεύσεις να έχουν εκτοξευτεί το σχολικό έτος 2023-2024 κατά περίπου 5.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στις 19.000, ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών απορροφήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν πάγια κενά που υπάρχουν στη Γενική Εκπαίδευση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή