Φυλακές Ιωαννίνων: Ο βαρόνος ναρκωτικών που έκανε πάρτι γενεθλίων δρούσε... σαν διευθυντής

Μέρος των προνομίων που απολάμβανε ήταν και το πολυτελές κελί του.
5'

Ένα βίντεο από τις φυλακές Ιωαννίνων έκανε τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε αντιδράσεις. Σε αυτό, πρωταγωνιστής ήταν 48χρονος κρατούμενος, «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης που εξιχνιάστηκε με την έφοδο της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας στις φυλακές Ιωαννίνων και πραγματοποίησε το πάρτι γενεθλίων του στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων των φυλακών Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 48χρονο αλβανικής καταγωγής κρατούμενο που φυλακίστηκε για ληστείες που διέπραξε στο παρελθόν, έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με το voria.gr ως σκληρός ληστής, όμως η πολυετής φυλάκισή του έχει αλλάξει τον κύκλο της δράσης του.

Ασχολείται με την εμπορία ναρκωτικών και όπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές έχει γίνει βαρόνος. Κυρίως με τον συντονισμό της εμπορίας μέσα από τις φυλακές.Ο 48χρονος εκτός του ότι διήγαγε πολυτελή βίο πίσω από τα κάγκελα μένοντας σε ένα prive κελί με δύο ακόμη έμπιστούς του κρατούμενους, μπορούσε να συντονίσει τα πάντα εντός της φυλακής.

Με τον υποδιευθυντή των φυλακών που συνελήφθη μαζί του ως το πρόσωπο που κατηγορείται ότι διευκόλυνε τις συναλλαγές του και κυρίως τις εισαγωγές των μεγάλων ποσών που προέρχονταν από ναρκωτικά, γνωρίζονταν από τα πρώτα χρόνια που ήταν κρατούμενος.

Η σχέση του υποδιευθυντή με τον 48χρονο

Οι δύο τους συνεννοούνταν με διάφορους τρόπους. Εκτός από τα τηλέφωνα, στα οποία αποκαλύπτεται πως οι δύο τους διαφωνούν για την εισαγωγή μεγάλου χρηματικού ποσού στις φυλακές, ο… υψηλόβαθμος κρατούμενος λάμβανε μηνύματα είτε διά ζώσης στις συναντήσεις τους είτε μέσω αγγελιαφόρου που συνήθως ήταν οι κρατούμενοι της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Τα μηνύματα, σύμφωνα με τη δικογραφία, αφορούσαν επικείμενους ελέγχους.

Φαίνεται πάντως ότι ο 48χρονος είχε και άλλα προνόμια στα Ιωάννινα. Προκύπτει από συνομιλίες που καταγράφηκαν και περιλαμβάνονται στη δικογραφία πως συντόνιζε μέχρι και τις μετακινήσεις των κρατουμένων εντός των φυλακών για να ελέγχει όλο το σύστημα στις πτέρυγες. «Ήταν ο πραγματικός αρχηγός, διευθυντής» σχολίαζαν πρόσωπα που γνωρίζουν τι ακριβώς επικρατούσε.

Μέρος των προνομίων που απολάμβανε ήταν και το πολυτελές κελί του. Την ώρα που σε θάλαμο ιδίων διαστάσεων στις φυλακές στοιβάζονται 8 και 10 κρατούμενοι, ο 48χρονος κρατούταν με δύο δικούς του ανθρώπους, με τηλεόραση, κλιματιστικό, μία μικρή κάβα με ποτά, παρ’ ότι απαγορεύονται, και διάφορες άλλες ανέσεις. Ακριβά ήταν και τα γούστα του, όπως και οι αγορές που έκανε με τα χρήματα που κατηγορείται ότι κέρδιζε από τα ναρκωτικά. Τα παπούτσια Karl Lagerfeld που βρέθηκαν στο κελί του είναι ενδεικτικό των προτιμήσεών του, ενώ δεν άφηνε χωρίς δώρα και τους δικούς του κρατούμενους, τους οποίους ευχαριστούσε με αυτόν τον τρόπο για τις υπηρεσίες τους.

Τα ναρκωτικά και οι εισπράξεις

Ο τρόπος που αποκάλυψαν οι αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας ότι επινόησαν οι εμπλεκόμενοι για να εισάγουν τα χρήματα που κέρδιζε ο 48χρονος από το εμπόριο ναρκωτικών στις φυλακές αποτέλεσε το κλειδί για να φτάσουν στην κύρια δραστηριότητά του. Οι διάλογοι με τις γυναίκες σωφρονιστικούς διοικητικούς υπαλλήλους είναι ενδεικτικοί για τον τρόπο αιτιολόγησης των χρημάτων και τις προσπάθειες εισαγωγής τους.

Αντίστοιχοι είναι οι διάλογοι που υποκλάπηκαν από τις εσωτερικές υποθέσεις μεταξύ του 48χρονου και των συνεργών του εκτός της φυλακής. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία με Έλληνα που κινείται στην Κέρκυρα και φαίνεται πως διακινεί ναρκωτικά υπό τις εντολές του. «Κύριε Μ., σήμερα μάζεψα μόνον 1.800 ευρώ» ακούγεται να του λέει σε τηλεφωνική συνομιλία που έχει περιληφθεί στη δικογραφία. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα χρήματα που εισάγονταν με διάφορους τρόπους στις φυλακές Ιωαννίνων για λογαριασμό του είναι κατά πολύ περισσότερα από τις 50.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στις καθαρές εγγραφές των σωφρονιστικών για το ταμείο του κρατούμενου.

Οι αποστολές των χρημάτων μέσα στη φυλακή γίνονταν από διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός που χθες Πέμπτη τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα τόσο για τον αστυνομικό όσο και για τους ιδιώτες φαίνεται πως καταγράφονταν κανονικά η είσοδός τους από την κεντρική πύλη των φυλακών. Ωστόσο κατά την παράδοση των ποσών γράφονταν στα βιβλία διαφορετικά ονόματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες αναντιστοιχίες βρέθηκαν αρκετές και με αυτόν τον τρόπο αναζητείται η άκρη του νήματος των συναλλαγών που φαίνεται ότι είναι αρκετά μακρύ.

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί συνεχίζουν την έρευνα μετά τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε διπλανό κελί απ’ αυτό του 48χρονου. Μετά την κατάσχεση 89 μικρών δεμάτων χασίς, ύστερα από πληροφορίες της Voria.gr μόλις χθες βρέθηκαν στο ίδιο κελί ακόμη 200 φιξάκια με κοκαΐνη. Εκτιμάται ότι, εκτός της εσωτερικής διακίνησης, ενδεχομένως στα Ιωάννινα να γίνονταν ο τεμαχισμός μεγαλύτερων ποσοτήτων για να είναι έτοιμα για τη διανομή τους. Άλλωστε φαίνεται πως ο έλεγχος ήταν στην απόλυτη κυριαρχία του 48χρονου.