Στα «άδυτα» της ελληνικής μασονίας: Τα μυστικά πίσω από τα τείχη της μεγάλης στοάς της Ελλάδος

Οι Τέκτονες, τα μυστικά και τα σκάνδαλα της ελληνικής μασονίας
Στα «άδυτα» της ελληνικής μασονίας: Τα μυστικά πίσω από τα τείχη της μεγάλης στοάς της Ελλάδος
3'

Ο Αντώνης Σρόιτερ με την «Αυτοψία» «βούτηξαν» στα άδυτα της ελληνικής Μασονίας και γνώρισαν από κοντά τους Τέκτονες.

Είναι η πρώτη φορά που τηλεοπτική κάμερα μπαίνει στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και καταγράφει όλους τους χώρους της.

Οι τελετές μύησης, τα σύμβολα, τα σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα, αλλά και το dress code.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες μασόνοι

Η εκπομπή βρέθηκε στο γραφείο του ηγέτη των Ελλήνων Μασόνων, Μιχαήλ Ματτέ. Πρόκειται για τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

«Απευθυνόμαστε στους πάντες. Το αίτημα για να μπει κάποιος στη Στοά, το κάνει ο ενδιαφερόμενος ο οποίος για να μυηθεί θα περάσει από δοκιμασίες και ελέγχους. Αυτός ζητά να μπει. Εμείς αρκούμαστε να είναι ένα άτομο καλής μαρτυρίας», είπε αρχικά ο Μιχαήλ Ματτέ μιλώντας για την φιλοσοφία της μασονείας.

Στις τεκτονικές στοές δεν υπάρχουν γυναίκες, ενώ όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος «δεν θεωρούμε υποδεέστερες τις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με την παράδοση είναι μια αντρική παράδοση».

«Δεν θα θέλαμε κάποιος που επιδιώκει να έρθει για να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε. Δεν θέλουμε κάποιον που έχει διαπράξει αδικήματα, που έχει κάνει κακό. Και κυρίως δεν θέλουμε κάποιον που έχει κακή σχέση με την οικογένειά του» τόνισε στη συνέχεια ηγέτης των Ελλήνων Μασόνων

Σχετικά με τις δραστηριότητες κάποιου από τη στιγμή που θα μπει στη Στοά:

«Αρχικά θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα για να παρακολουθεί εργασίες και σταδιακά να ανέλθει στους βαθμούς και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν αυτές οι ημέρες να πληθαίνουν».

Σε ερώτηση για την εν κρυπτώ λειτουργία τους, ο Μιχαήλ Ματτέ απάντησε πως δεν αποφεύγουν την δημοσιότητα, αλλά δεν την επιλέγουν.

Οι διασπάσεις, τα οικονομικά σκάνδαλα και η παρασκηνιακή δράση

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς, ανέφερε για τα οικονομικά ότι «το 2015 είχα ζητήσει να ξεκινήσουμε οικονομικούς ελέγχους και ανακαλύψαμε υπεξαίρεση, η οποία ακολούθησε τη νομική οδό που έπρεπε με τον λογιστή να καταδικάζεται μόλις πέρυσι. Πλέον λειτουργούμε με καθημερινό έλεγχο και ορκωτούς λογιστές, δεν θέλουμε να εμφανιστεί ξανά τέτοιο φαινόμενο». Ο κ. Ματτές αναφέρθηκε και στη διάσπαση των Στοών, που χωρίστηκαν το 1986.

Ο επικεφαλής των Ελλήνων τεκτόνων ερωτήθηκε και για το αν οι Μασόνοι επηρεάζουν τις εξελίξεις. «Δεν στηρίζεται αυτό πουθενά, παρά μόνο στη φαντασία κάποιων ανθρώπων. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Από την άλλη, μέλη μας είναι πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως επιχειρηματίες και πολιτικοί. Υπάρχουν αδερφοί σε όλες τις θέσεις. Υπάρχει παντού υπερβολή όμως».

Οι νέοι Τέκτονες

Στην Αυτοψία μίλησαν και νέοι Τέκτονες που δεν είχαν πρόβλημα να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ενώ ως προς τη μυστικότητα που περιβάλει την μασονία αναφέρουν ότι δεν αντιμετώπισαν ποτέ προβλήματα με το κοινωνικό τους περιβάλλον εξαιτίας της επιλογής τους αυτής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή