Θετική απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για χαμηλότερες τιμές

Στην απαντητική της επιστολή η κυρία φον ντερ Λάιεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP
3'

Απολύτως θετική είναι η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών, που έχουν ως συνέπεια να πωλούνται ίδια ή παραπλήσια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ε.Ε.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές, καθώς ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς την κυρία φον ντερ Λάιεν είχε επισημάνει το πρόβλημα των «διαφορετικών τιμών» που ορίζουν πολυεθνικοί όμιλοι για ίδια προϊόντα σε βάρος καταναλωτών ιδίως στις μικρότερες πληθυσμιακά χώρες.

Στην απαντητική της επιστολή η κυρία φον ντερ Λάιεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών τις οποίες είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ, εκκινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή της, που έρχεται ως απάντηση στο γράμμα που της έστειλε ο πρωθυπουργός τον Μάιο, η κα φον ντερ Λάιεν ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από έρευνες, μελέτες και αναλύσεις για το ζήτημα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών-μελών.

Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, δηλαδή εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θεωρείται πολύ πιθανό να καταφέρει να επανεκλεγεί ώστε να υπηρετήσει δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν, επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στην πολιτική ατζέντα του της Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανα μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλουτισμό του νομικού και ρυθμιστικού «οπλοστασίου» που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, καθώς η κα φον ντερ Λάιεν αναφέρει πως τα θέματα που εγείρει ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Τα ευρήματα «θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές, σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κα φον ντερ Λάιεν ευχαριστεί μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη «πολύτιμη συνεισφορά» του και για τις λύσεις που πρότεινε στην επιστολή του, εκφράζοντας την αυτοπεποίθηση ότι η ερευνητική διαδικασία θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες «να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, όπου κι αν κατοικούν».

Επιστολή φον ντερ Λάιεν