Μέγας Αλέξανδρος: Αυτή είναι η πόλη που δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ

Ποια είναι η «Φωλιά του Αετού» που ο Μέγας Αλέξανδρος δεν κατόρθωσε ποτέ να αλώσει
Μέγας Αλέξανδρος: Αυτή είναι η πόλη που δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ
The Alexander Mosaic is a Roman floor mosaic originally from the House of the Faun in Pompeii (an alleged imitation of a Philoxenus of Eretria or Apelles' painting) that dates from circa 100 BC
PIXABAY
2'

Ο Μέγας Αλέξανδρος έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες και καλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Έχοντας κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου και εξαπλώνοντας την αυτοκρατορία του μέχρι την Ινδία έχει καταφέρει να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

To CNN International έκανε ειδικό αφιέρωμα στον Έλληνα στρατηλάτη και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ποια πόλη δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ.

Λόγος γίνεται για την Τερμησσό, την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος προσπάθησε αλλά δεν κατάκτησε ποτέ. Η Τερμησσός βρίσκεται στα ψηλά βουνά της νοτιοδυτικής Τουρκίας, 45 λεπτά μακριά από την Αττάλεια.

Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αρχαιολογικό κόσμημα, το οποίο όμως λόγω της δύσβατης τοποθεσίας του δεν απολαμβάνει τη δημοφιλία που του αρμόζει. Οι ελάχιστοι ωστόσο που φτάνουν εκεί, περιπλανούνται σε μία από τις εντυπωσιακότερες αρχαίες πόλεις της Τουρκίας. Πρόκειται για έναν τόπο με ιστορία, φύση και όμορφη θέα.

Ολα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα και λιγότερο γνωστά αρχαιολογικά θαύματα της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τεράστιες υπόγειες δεξαμενές, ναοί, επιβλητικά τείχη, γιγάντια μαυσωλεία και ένα εκπληκτικό θέατρο που βρίσκεται σε έναν λόφο με πανέμορφη θέα.

Οι άνθρωποι της Τερμησσού ήταν γνωστοί ως Σόλυμοι, απόγονοι των Λούβιων, ενός αρχαίου πολιτισμού που απλωνόταν στη σημερινή Τουρκία. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τους Σόλυμους ή για το πότε κατασκεύασαν την πόλη τους, αλλά ήταν σαφές ότι ήξεραν τι έκαναν. Η επιλογή της τοποθεσίας ήταν σίγουρα στρατηγική αφού τόσο το υψόμετρο, όσο και η μεγάλη ορατότητα της έδιναν σημαντικό αμυντικό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιοδήποτε εχθρό.

Επομένως, όταν γύρω στο 333 π.Χ, ο Μέγας Αλέξανδρος προσπάθησε να την κατακτήσει, δεν τα κατάφερε καθώς δεν μπορούσε να εισβάλλει παρά τις πολλαπλές προσπάθειές του. Φημολογείται μάλιστα ότι την αποκαλούσε «Φωλιά του Αετού»

Πιστεύεται ότι η Τερμησσός καταστράφηκε από σεισμό του οποίου η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανώς να συνέβη τον 4ο ή 5ο αιώνα. Ό,τι παραμένει δεν έχει υποστεί καμία αρχαιολογική κατασκευή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή