Προσωπικός Αριθμός: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του - Πώς θα βγαίνει

Σκοπός να «απεγλωβιστούν» οι πολίτες από όλους τους αριθμούς που χρειάζεται να απομνημονεύουν για τις συναλλαγές τους
Προσωπικός Αριθμός: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του - Πώς θα βγαίνει
2'

Θέμα χρόνου είναι η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού, καθώς αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος

Σκοπός του ενιαίου προσωπικού αριθμού, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η διόρθωση των μητρώων του κράτους, καθώς όπως επεσήμανε περίπου 300.000 περιπτώσεις τον χρόνο χρειάζονται διόρθωση.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα βγαίνει μέσω της πλατφόρμας MyInfo, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν και να τον αποκτούν.

Εάν υπάρχει αναντιστοιχία στον τρόπο γραφής κάποιου στοιχείου τους, του επωνύμου, του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης, τότε θα ενημερώνεται ο πολίτης για το λάθος και πώς εμφανίζεται στα αντίστοιχα μητρώα π.χ της Αστυνομίας, κάτι που σημαίνει πως θα χρειάζεται συμόρφωση.

Σε περίπτωση ωστόσο λάθους για παράδειγμα στο επίθετο τότε θα πρέπει ο πολίτης να επισκεφθεί ένα ληξιαρχείο και να προβεί σε διόρθωση και θα ενημερώνεται οριζόντια όλο το δημόσιο για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή.

Εξηγώντας ο κ.Παπαστεργίου από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, ανέφερε πως στην ουσία είναι τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας. «Από τα τρία αλφαριθμητικά, τα κοινά γράμματα του ελληνικού και λατινικού αλφαβήτου και αριθμοί, μπορώ εγώ να βάλω έναν προσωπικό αριθμό άλφα, βήτα και το τρίτο ψηφίο δημιουργείται μόνο του και στην ουσία λέγεται checkdigit και είναι αυτό το οποίο επαληθεύει την ορθότητα του αριθμού. Είναι πολύ απλός ο τρόπος. Και το πιο μαγικό είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο έχουμε πλέον βεβαιωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο ξέρει πλέον ξέρει ποιοι είμαστε και έχουν διορθωθεί και τα οποιαδήποτε λάθη» προσέθεσε.

Επόμενος στόχος, αφού διορθωθούν τα μητρώα, να επεκταθεί και στα παιδιά που θα παίρνουν Προσωπικό Αριθμό με τη γέννησή τους, απλοπλοιώντας παράλληλα της διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, οι οποίοι θα υπάρχουν αλλά περισσότερα για χρήση στα μητρώα των υπηρεσιών και όχι υποχρεωτικά για να τον ξέρει ο πολίτης, ο οποίος θα χρησιμοποιή μόνο τον έναν και μοναδικό αριθμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή