Χανιά: Έρχονται έξυπνα φανάρια, αυτόματες μπάρες στην Παλιά Πόλη και επτά ακόμη έργα
Τα Χανιά περνούν στην ψηφιακή εποχή.
Με νέα ψηφιακά «εργαλεία» και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές εξοπλίζεται ο Δήμος Χανίων το τρέχον χρονικό διάστημα, μέσα από μία προμήθεια συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του έργου: «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον».
Τα ξεχωριστά έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, παρουσίασαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάσος Αλόγλου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη. Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους μάλιστα αναμένεται να είναι οι επόμενοι δέκα μήνες.
Για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς των τελευταίων ετών στην ψηφιακή αναβάθμιση και την συνολική ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, έκανε λόγο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος τόνισε πως «στον Δήμο Χανίων, όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια εκτός από την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε στα έργα, τα οποία τα βλέπουν καθημερινά έξω στον δρόμο, καταβάλουμε μία εξίσου τεράστια προσπάθεια, ώστε να αλλάξουμε και τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους συμπολίτες μας».
Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τάσος Αλόγλου, έκανε λόγο για «μεγάλο κενό», που υπήρχε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής το 2019 στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Χανίων, επισημαίνοντας:
Τέλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Σεβαστή Πολυχρονάκη, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εννέα δράσεις, που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους οκτώ – δέκα μήνες:
- Έξυπνη φωτεινή σηματοδότηση, δηλαδή τα έξυπνα, σύγχρονα φανάρια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 15 σημεία της πόλης (Κισσάμου – Σκαλίδη, Μαργουνίου – Κυδωνίας, Σκαλίδη – Χάληδων, Κυδωνίας – Σφακιανάκη, Καραϊσκάκη – Χατζημιχάλη, Τζανακάκη – Πλ.Βενιζελου, Αποκορώνου – Κυδωνίας, Ν.Φωκά – Δημοκρατίας, Ν.Φωκά – Δασκαλογιάννη, Μ.Μπότσαρη – Αναπαύσεως, Μ.Μπότσαρη – Αποκορώνου, Σολωμού – Σφακιανάκη, Κλαδισσού, Κισσάμου – Σαριδαντώνη, Μ.Μπότσαρή – Μ.Γωνιάς) και συνοδεύονται από 20 συσκευές αφής πεζών με ηχητικό σήμα για άτομα με μειωμένη όραση και 10 μονάδες αντίστροφης μέτρησης χρόνου σε σηματοδότες πεζών.
- Αναβάθμιση του «i–park Chania» και σύσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης, τοποθέτηση 120 αισθητήρων στάθμευσης AMEA, για να γνωρίζουμε πότε καταλαμβάνονται παρανόμως οι θέσεις ΑΜΕΑ από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, τοποθέτηση σε 40 σημεία αισθητήρων παρακολούθησης για τη στάθμευση σε θέσεις φορτοεφόρτωσης.
- Τοποθέτηση αυτόματων μπαρών στους δύο χώρους στάθμευσης στη Ρεγγίνα, για τον καλύτερο έλεγχο καταγραφής και οργάνωσης των δύο πάρκινγκ και αυτόματη έκδοση εισιτηρίων, με real–time καταγραφή των ελεύθερων θέσεων.
- Τοποθέτηση 11 βυθιζόμενων μπαρών για να αποτρέπουν την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, σε σημεία που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων με ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς ελέγχου αυτόματης αναγνώρισης οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, περιπολικά κ.ά.).
- Ενίσχυση του συστήματος GIS που έχει ήδη ο Δήμος Χανίων για την έκδοση αυτόματων βεβαιώσεων προς πολίτες.
- Δημιουργία Ψηφιακής Ακαδημίας, που θα αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού και των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και τα «έξυπνα» συστήματα.
- Εκσυγχρονισμός του συστήματος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (ψηφιακή ψηφοφορία, internet streaming, video conference κ.α.), καθώς και διαδικτυακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων – ηλεκτρονικής δημοκρατίας.
- Αναβάθμιση του λογισμικού κυβερνοασφάλειας για τη θωράκιση των συστημάτων του Δήμου Χανίων.
- Εκσυγχρονισμός των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου, με σύγχρονο web περιβάλλον, σε κυβερνητικό νέφος (cloud) διασφάλισης ποιότητας.