Η ώρα του Μηχανογραφικού: Ποια σχολή να επιλέξετε – Οι ειδικοί της Career Gate συμβουλεύουν

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, η αγωνία των μαθητών στρέφεται στην αναζήτηση ειδικών για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Οι επικεφαλής της Career Gate, εταιρείας επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης, μίλησαν στο Newsbomb.gr για όλες τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον αυριανό φοιτητή.
Η ώρα του Μηχανογραφικού: Ποια σχολή να επιλέξετε – Οι ειδικοί της Career Gate συμβουλεύουν
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.
4'

Για κάθε υποψήφιο σπουδαστή, οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία εξαιρετικά απαιτητική δοκιμασία, πρωτοφανή τόσο για εκείνον, όσο και τους οικείους του, οι οποίοι… συμμετέχουν –συνειδητά ή ασυνείδητα– σε αυτόν τον διαρκή αγώνα με τον χρόνο, έως τη στιγμή της τελικής αξιολόγησης.

Σε αυτήν την ξεχωριστή διαδρομή, οι μαθητές κοινωνικοποιήθηκαν, απέκτησαν εμπειρίες, ερεθίσματα, αλλά και πλήθος γνώσεων και δεξιοτήτων. Ωστόσο, για το επόμενο βήμα, εκτός από την παρουσία των γονέων, των εκπαιδευτικών και του κοινωνικού περίγυρου, κρίνεται απαραίτητη και η συμβουλευτική ματιά ανθρώπων με βαθιά γνώση του θέματος, οι οποίοι μπορούν να λύσουν κάθε απορία του υποψήφιου φοιτητή, αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και κατ’ επέκταση, να τον οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή σπουδών, ήτοι το πρώτο στάδιο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στα γραφεία της Career Gate, εταιρείας επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης, όπου συζήτησε μαζί με τους Κωστή Κατσανέβα (Managing Director) και Θανάση Λέλε (Managing Partner), αναφορικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης των αυριανών σπουδαστών προς τους ειδικούς του συγκεκριμένου κλάδου, τις παραμέτρους τις οποίες πρέπει να εξετάσουν πριν προχωρήσουν στη δημιουργία του μηχανογραφικού τους, τις βασικές απορίες / ανησυχίες εκείνων αλλά και των γονέων σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι και φυσικά, τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές εάν δεν επετεύχθη το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω των πανελλαδικών.

Μεταξύ άλλων, οι δύο ειδικοί επισημαίνουν τον «χρυσό» κανόνα της επιστημονικής ομάδας της Career Gate για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, πριν επεξηγήσουν βήμα – βήμα τη διαδικασία, ενώ, στέκονται στη σημασία της διά βίου μάθησης. Στο καταληκτικό τους μήνυμα, τονίζουν πως «οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι μονόδρομος, αλλά μονάχα μία από τις όμορφες αρχές της ζωής μας. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται για τις επιλογές του».

Γνωρίζοντας την Career Gate

Η επιστημονική ομάδα της Career Gate ασχολείται με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλευτικής, απασχόλησης, επαγγελμάτων και εκπαίδευσης πάνω από είκοσι χρόνια και μέλη έχουν δημοσιεύσει περισσότερα από 450 εργασίες, έρευνες, μελέτες, μονογραφίες και βιβλία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και πέντε έτη αργότερα έλαβε τη σημερινή της ονομασία, με σκοπό την έρευνα, τον συντονισμό και την προώθηση του πνευματικού έργου της κεντρικής επιστημονικής της ομάδας και των συνεργατών της. Η εταιρεία στελεχώνεται από οικονομολόγους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους της εργασίας, σύμβουλους σταδιοδρομίας, εκπαιδευτικούς και πληροφορικούς επιστήμονες.

Ιδρυτής της επιστημονικής ομάδας και δημιουργός του τεστ ήταν ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέως Πρόεδρος της επιστημονικής Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, Θεόδωρος Κατσανέβας (Ph.D. London School of Economics), ο οποίος είχε διδάξει οικονομική της εργασίας, οικονομική ανάπτυξη, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και επαγγελματικό προσανατολισμό στα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Αθηνών και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ, ήταν συγγραφέας πολλών συναφών βιβλίων και μελετών και κεντρικός εισηγητής σε συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια για συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κεντρική ομάδα

Ο Managing Director της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κατσανέβας, είναι εκπαιδευτής στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και οικονομικών σπουδών.

Με μεταπτυχιακές σπουδές στην συμπεριφορική οικονομική (MSc) και εργασιακό ιστορικό στον τραπεζικό – ασφαλιστικό κλάδο ως υπεύθυνος ερευνών, o κ. Κατσανέβας αρθρογραφεί και συμμετέχει σε δράσεις ως ομιλητής, λέκτορας και σύμβουλος σταδιοδρομίας. Αποτελεί βασικό συντελεστή στη δημιουργία, την επικαιροποίηση, την έρευνα και την υλοποίηση αναγνωρισμένων, στιβαρών ψυχομετρικών «εργαλείων» στην ιδιωτική ελληνική αγορά.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας, Θανάσης Λέλες, είναι εκπαιδευτής στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Ακόμη, έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον Επαγγελματικό Προσανατολισμού στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαιδευτικός, ενώ, έχει λάβει μέρος σε πλήθος ημερίδων ως κεντρικός ομιλητής με θεματολογία τις επιλογές σπουδών και επαγγελμάτων, τη σωστή συμπλήρωση μηχανογραφικού και θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό ενηλίκων, όπως η αλλαγή καριέρας.

Παράλληλα, έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα για θέματα συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σε κορυφαίες ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα. Συμμετείχε στη δημιουργία ψυχομετρικών «εργαλείων» και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.unigate.gr, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών και ενηλίκων για τα πανεπιστημιακά τμήματα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και τα επαγγέλματα μέσω της εταιρείας συμβουλευτικής, Career Gate.

Σχετικές ειδήσεις