Τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά - Αφιέρωμα της «The Sun» στο μυστηριώδες φαινόμενο

Τα φίδια που θεωρούνται καλός οιωνός εμφανίζονται στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκούβαρδας, γνωστή και ως Παναγία Φιδούσα
Τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά - Αφιέρωμα της «The Sun» στο μυστηριώδες φαινόμενο
Eurokinissi
3'

Κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ένα μικρό χωριό στην Κεφαλονιά τραβά την προσοχή, καθώς κατακλύζεται από φίδια...τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας».

Στο μυστηριώδες φαινόμενο αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική The Sun, δίνοντας βαρύτητα στους θρύλους που το συνοδεύουν.

Τα φίδια που θεωρούνται καλός οιωνός εμφανίζονται στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκούβαρδας, γνωστή και ως Παναγία Φιδούσα.

Τα ακίνδυνα φίδια, με μαύρους σταυρούς στα κεφάλια και τις γλώσσες τους, μπαίνουν στην εκκλησία σε σμήνη για να αναζητήσουν καταφύγιο πριν εξαφανιστούν για άλλον έναν χρόνο.

FIDAKIA1.jpg

Το σμήνος των φιδιών είναι ένα πλήρες μυστήριο, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι η τοποθεσία της εκκλησίας είναι απλώς μια μεταναστευτική διαδρομή, ενώ οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα φίδια προήλθαν από ένα θεϊκό θαύμα.

Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι όταν δεν εμφανίζονται είναι ένας ανατριχιαστικός οιωνός και θα μπορούσε να σημαίνει κακή τύχη για το επόμενο έτος.

Τα φίδια εξαφανίστηκαν το 1940 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ξανά το 1953 όταν φονικοί σεισμοί συγκλόνισαν την Κεφαλονιά - σκοτώνοντας 600 άτομα.

Ένας από τους θρύλους θέλει την εικόνα της Παναγίας της Φιδούσας να εντοπίζεται σε στη ρίζα ενός δέντρου μετά από μία φωτιά. Όταν μετέφεραν την εικόνα στην εκκλησία του χωρού, εκείνη εξαφανίστηκε και τη βρήκαν ξανά στην αρχική τοποθεσία. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές και εκλήφθηκε ως θεϊκό σημάδι. Έτσι αποφασίστηκε να χτιστεί στο σημείο η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, πειρατές απείλησαν κάποτε τον ναό το 1705 και λέγεται ότι τα φίδια περικύκλωσαν την εκκλησία ως προστασία.

Μια άλλη πιο πιθανή προέλευση των φιδιών είναι ότι η εκκλησία βρίσκεται κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής τους, ενώ άλλοι προτείνουν ότι οι χωρικοί θα πάρουν τα φίδια και θα τα τοποθετήσουν στην εκκλησία.

Η μη εμφάνισή τους θεωρείται κακό σημάδι. Τα φιδάκια της Παναγίας, σύμφωνα με τον μύθο, δεν εμφανίστηκαν το 1940 κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και το 1953, το έτος που η Κεφαλονιά «χτυπήθηκε» από καταστροφικούς σεισμούς.

Σήμερα ο θρύλος των φιδιών έχει γίνει ένα τεράστιο πανηγύρι μεταξύ των πιστών και των περίεργων, ωστόσο, μένει να δούμε αν τα φίδια θα εμφανιστούν στην εκκλησία το 2024.

Τα φίδια θεωρούνταν ισχυρό σύμβολο αναγέννησης και θεραπείας στην αρχαία Ελλάδα, όπου αβλαβή φίδια τοποθετούνταν σε δωμάτια ασθενών και τραυματιών.

Φίδια μπορεί επίσης να δει κανείς στη ράβδο του Ασκληπιού, ένα μόνο φίδι τυλιγμένο γύρω από ένα ραβδί και τώρα συνδέεται ως ιατρικό σύμβολο.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις ομορφιές του νησιού, αλλά και στο γεγονός ότι επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» με πρωταγωνιστές τον Νίκολα Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή