Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη στην απαγόρευση μετάδοσης

Με επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και ότι καταντά γελοίο «το να μην μπορούν να διαβάσουν απλές διατυπώσεις», απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωση πως η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη στην απαγόρευση μετάδοσης
2'

Στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες, απαντά με αυστηρή ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα είναι
γνωστό. Το να μην μπορούν, όμως, να διαβάσουν τις απλές διατυπώσεις μια ισχύουσας από το 2002 ρύθμισης (άρθρο 8 του νόμου 3090/2002), καταντά γελοίο» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, παραπέμπει στη «διάταξη του παραπάνω άρθρου που ισχύει εδώ και 22 χρόνια και η οποία απαγορεύει την "ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και την κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια"». Στους παραπάνω τρόπους μετάδοσης με την πρόσφατη ρύθμιση, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, προστέθηκε και η μετάδοση μέσω Ίντερνετ.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως την περασμένη Παρασκευή 5/7 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης που «ρίχνει μαύρο» στη μετάδοση μέσω διαδικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο των διαλόγων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημαντικών δικών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η τροποποίηση, που μεταξύ άλλων απαγορεύει «και την κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό», είναι ένα κατασταλτικό μέτρο που αν δεν ανατραπεί θα "φιμώσει" και τα "παρατηρητήρια" δικών εύλογου δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής ή εκείνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε: «Η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δη του ανεκδιήγητου υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να απαγορεύσουν στην ουσία την ακριβή πληροφόρηση για τέτοιες δίκες αποτελεί πλήγμα στη θεμελιώδη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, «φιμώνει» τους δημοσιογράφους, «μαυρίζει» κι άλλο το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα της θέσης 107 στην ελευθερία του Τύπου.
Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αντιδράσουν στην αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, την οποία πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει. Ας μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή