Κάρπαθος: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στον θάνατο τη 40χρονη και η ευθύνη του κυβερνήτη

Η σορός της 40χρονης έχει μεταφερθεί στην Ρόδο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις

Κάρπαθος: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στον θάνατο τη 40χρονη και η ευθύνη του κυβερνήτη
3'

Με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 110 χλμ/ώρα η 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόος Anna Konontchouk έπεσε στα μανιασμένα κύματα του Καρπάθιου Πελάγους, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «Aegean 600» και έχασε την ζωή της.

Μιώντας στην κάμερα του Alpha, ο πρόεδρος του «Aegean 600», Γιάννης Μαραγκουδάκης αποκάλυψε: «Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, φτάσαμε μέχρι 10 μποφόρ σε εκείνη την περιοχή. Ένα τεράστιο κύμα απέσπασε από το σκάφος δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα και τους έριξε στην θάλασσα», είπε αρχικά ο κ. Μαραγκουδάκης.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας η άτυχη Γαλλίδα και ένας 36χρονος Ουκρανός αθλητής βρέθηκαν στη θάλασσα, με τη συνέχεια να είναι εφιαλτική για την 40χρονη.

«Δυστυχώς η κοπέλα βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι, διότι, όπως πέρασε το σκάφος από πάνω της, την χτύπησε με το πηδάλιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του «Aegean 600».

Από τα 69 σκάφη που συμμετείχαν στον αγώνα, τα 14 αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Ωστόσο, το ιστιοφόρο που επέβαινε η άτυχη 40χρονη συνέχισε την πορεία του με απόφαση του κυβερνήτη.

«Στους αγώνες αυτούς ο κυβερνήτης του σκάφους έχει την απόλυτη ευθύνη, σύμφωνα με τους κανονισμούς», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του «Aegean 600».

Ο δήμαρχος Κάσου, Ιωάννης Νικολάου ανέφερε στον Alpha, ότι όσοι συμμετίχαν στον Ιστιοπλοικό Αγώνα παραμένουν στο νησί για ανακρίσεις και καταθέσεις, ενώ επεσήμανε, ότι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα είναι υπό επίβλεψη του Λιμεναρχείου.

Ο Γιώργος Βαλλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών μίλησε στο Star και αποκάλυψε, ότι η 40χρονη, στην προσπάθειά της να κλείσει το πάνι, έπεσε στην θάλασσα και χτύπησε θανάσιμα στο πηδάλιο του ιστιοπλοϊκού.

Την ίδια στιγμή, μέλος πληρώματος που συμμετείχε στον ιστιοπλοϊκο αγώνα αποκάλυψε: «Φτάσαμε να έχουμε 40-65 κόμβους αέρα. Κάποια στιγμή, ακούσαμε στο VHF, ότι έπεσε άνθρωπος στην θάλασσα. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, δόθηκε στίγμα και κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός.».

Η 40χρονη δεν ήταν η μόνη που έπεσε στην θάλασσα, καθώς και 61χρονος μέλος πληρώματος τραυματίστηκε, αλλά όχι σοβαρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, η 40χρονη αθλήτρια δεν είχε τηρήσει βασικούς κανόνες, που πρέπει να ακολουθούν όσοι αθλητές συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ιδίως σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όταν οι άνεμοι πνέουν ή και ξεπερνούν τα 11 μποφόρ.

Τα δύο βασικά λάθη, που αποδείχθηκαν μοιραία για την ιστιοπλόο ήταν, ότι δεν είχε «δεθεί» στο σκάφος, ενώ είχε παραλείψει να φορέσει το ειδικό κράνος, ενώ την ίδια στιγμή, κομβικό στοιχείο για τις λιμενικές Αρχές αποτελεί το γεγονός, ότι δεν έσπευσαν να συνδράμουν στη διάσωση της γυναίκας παραπλέοντα σκάφη.

Η Anna Konontchouk έχει μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ρόδου, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή