Εξαήμερη εργασία: Οι αμοιβές και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών - Τι λένε οι εργαζόμενοι

Ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας - Τι λένε οι εργαζόμενοι

Εξαήμερη εργασία: Οι αμοιβές και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών - Τι λένε οι εργαζόμενοι
2'

Σε ισχύ έχει τεθει από την 1η Ιουλίου η εξαήμερη εργασία σε δύο κατηγορίες εργαζομένων.

Η πρώτη αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που είναι συνεχούς λειτουργίας (24/7) με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών. Η δεύτερη αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν από Δευτέρα έως και Σάββατο επί 24ωρου βάσεως.

«Το αν υπάρχει εξαήμερη εργασία, είμαι υπέρ εάν πληρώνεται ο εργαζόμενος αναλόγως. Νομίζω ολοι οι εργαζόμενοι αν πληρώνονται συν τα περαιτέρω που έχει η εξαήμερη εργασία θα είναι πολύ καλύτερα», ανέφερε μιλώντας στον ANT1 εργαζόμενος.

Η απόφαση του υπουργείου φαίνεται πως έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους και σε κλάδους που δεν επηρεάζει το μέτρο και για το λόγο αυτό η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως θέλησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι το μέτρο δεν αφορά όλη την αγορά εργασίας.

«Αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρίσεις και εταιρείες που είναι 24 ώρες το 24ωρο. Ωστόσο και εμείς που είμαστε στην εστίαση και δουλεύουμε καθημερινά θα μας επηρεάσει σε ένα βαθμό. Το Θέμα βέβαια είναι κατά πόσο αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου», δήλωσε εργαζόμενη στην εστίαση.

6ημερη εργασία: Η αμοιβή

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και την 6η μέρα της εβδομάδας θα λαμβάνουν εκτός από το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση. Άρα καταβάλλεται το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας προσαυξημένο κατά 40% ενώ σε περίπτωση που η 6η ημέρα είναι αργία ή Κυριακή η προσαύξηση φτάνει το 115%. Η εργασία θα είναι έως 8 ώρες και απαγορεύεται υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση ενώ το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, τράπεζες, στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Σημειώνεται ότι οι εργοδότες που θα κάνου χρήση της 6ημερης εργασίας υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων των εργαζομένων που θα απασχολήσουν κατά την 6η ημέρα.

«Εμείς που είμαστε γυμναστήριο δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα γιατί έτσι και αλλιώς 6 ημέρες δουλεύαμε, δεν αλλάζει κάτι σε αυτό. θεωρώ όμως ότι στις μεγάλες βιομηχανίες θα προστατεύσει τους εργαζομένους από υπεορωρίες που ίσως δεν πληρωνόντουσαν», ανέφερε άλλος πολίτης που εργάζεται σε γυμναστήριο.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Ant1

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή