Σαντορίνη: Στη δίνη του υπερτουρισμού το νησί - Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά

Τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στη Σαντορίνη αποβιβάζουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες - Το 2025 αναμένεται να ισχύσει συγκεκριμένο όριο επισκεπτών
Unsplash
1'

Μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας κατά του υπερτουτρισμού, προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν και σε πολλά άλλα μέρη παγκοσμίως, τα οποία αποτελούν πόλο τουριστικής έλξης. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το διάσημο νησί της Σαντορίνης.

Σε καμία περίπτωση η Σαντορίνη δεν έχει τα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ η Γεωργία Νομικού, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Η ίδια συμπλήρωσε πως μόνο σήμερα (Τετάρτη 10/7) περίπου 11.000 επισκέπτες αφίχθησαν με επτά κρουαζιερόπλοια, ενώ αύριο Πέμπτη (11/7) τρία κρουαζιερόπλοια αναμένεται να αποβιβάσουν γύρω στα 6.000 άτομα.

Ένα σχέδιο χρονοκατανομής των κρουαζιερόπλοιων έχει καταρτιστεί και βάσει αυτού καθορίστηκε το ημερήσιο όριο στις 8.000 επισκέπτες. Ωστόσο, τα κρουαζιερόπλοια κάνουν προγραμματισμό για δυο χρόνια και το όριο δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί για φέτος, αλλά θα ισχύσει από το 2025, σύμφωνα με την κ. Νομικού. «Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας για να ενσωματωθούν σε αυτό το όριο των 8.000 και οι ημερήσιοι εκδρομείς».

Την σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού στην Σαντορίνη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο διάλογος γι’ αυτό το θέμα έχει ανοίξει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, λέει η κ. Νομικού. «Θέλουμε τον τουρισμό, όμως πρέπει να χαραχθεί ένα πλαίσιο για τη διακοπή έκδοσης νέων αδειών κλινών και συνέχισης της δόμησης στο νησί, γιατί τότε θα χάσει τον χαρακτήρα του για τον οποίο αποτελεί και κορυφαία επιλογή».

Σχετικές ειδήσεις