Ξεκίνησε δυναμικά το καλοκαίρι του 2024 - Η Χαλκιδική ο δημοφιλέστερος προορισμός για τα Βαλκάνια

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος, επισήμανε ότι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους

Ξεκίνησε δυναμικά το καλοκαίρι του 2024 - Η Χαλκιδική ο δημοφιλέστερος προορισμός για τα Βαλκάνια
Eurokinissi
9'

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με τα στοιχεία προ-κρατήσεων για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου, καθώς υπάρχει αύξηση σε αφίξεις και πληρότητα στα ξενοδοχεία.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας τα ποσοστά προ-κρατήσεων είναι αρκετά υψηλά σε 29 δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Airbnb, σχεδόν οι μισοί από τους Έλληνες επισκέπτες (48%) λένε ότι το να μπορούν να χωρέσουν όλη την οικογένειά τους σε ένα μέρος είναι καθοριστικός παράγοντας όταν πραγματοποιούν κρατήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ταυτόχρονα, το 64% λέει ότι οι παροχές όπως οι κουζίνες, οι χώροι εργασίας και οι αυλές είναι σημαντικές όταν πραγματοποιούν κρατήσει. Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, το να έχουν οι εκδρομείς περισσότερο εξωτερικό χώρο είναι προτεραιότητα για τις οικογένειες αυτό το καλοκαίρι, με τις αναζητήσεις για υπαίθριες παροχές όπως πισίνες και μπάρμπεκιου να αυξάνονται κατά 13,7% για οικογενειακά ταξίδια των Ελλήνων χρηστών.

Οι προ-κρατήσεις για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, στους 29 δημοφιλείς προορισμούς βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, άνω του 90% καταγράφονται οι προ-κρατήσεις στην Σκιάθο, Κύθνο, Ίος, Σίφνος, Μήλος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Παξούς και Μονεμβασιά για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, άνω του 90% προ-κρατήσεις καταγράφονται στην Τήνο, Σύρο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ύδρα, Σπέτσες, Άνδρο, Κύθνο, Αίγινα, Νάξο, Ίο, Σίφνο, Σέριφο, Μήλο, Αμοργό, Φολέγανδρο, Παξούς, Κεφαλονιά. Κέρκυρα, Ρόδο, Καλαμάτα και Μονεμβασιά.

Γρήγορης Τάσιος: Τα Βαλκάνια επιλέγουν Χαλκιδική

Στα επίπεδα του 2023 αναμένεται να κυμανθούν κατά τη φετινή σεζόν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ενώ υψηλή εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επαγγελματίες των οποίων βίωσαν φέτος ένα «πρωτόγνωρο Πάσχα» με πολλούς επισκέπτες για πρώτη φορά. Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος, επισήμανε ότι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην αυξημένη αεροπορική κίνηση και πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

«Στη Χαλκιδική η τουριστική κίνηση ξεκίνησε καλά το Πάσχα καθώς είχαμε αρκετές αφίξεις από τα Βαλκάνια. Ο Μάιος ήταν μέτριος μήνας σε σύγκριση με το 2023. Τον Ιούνιο είχαμε 75-80% μέση πληρότητα. Ήταν πεσμένη 5% σε σχέση με το 2023. Έχουμε μπροστά μας την υπόλοιπη σεζόν μέχρι τον Οκτώβρη. Αυτή τη στιγμή κινείται καλά με μέση πληρότητα Ιούλιο - Αύγουστο 80%, Σεπτέμβρη 65% και Οκτώβρη 50%», ανέφερε αρχικά στο Newsbomb.gr ο Γρηγόρης Τάσιος.

«Ο προορισμός σε νούμερα δεν θα είναι πάνω από το 2023. Στην Χαλκιδική έρχονται οδικοί τουρίστες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κόσοβο ενώ από αεροπορικές αφίξεις πρώτοι είναι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, Πολωνία και Ολλανδία. Η ελληνική αγορά έχει ζήτηση μετά τις 25 Ιουλίου», πρόσθεσε.

«Οι τιμές είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι στο 7% προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη που είναι αρκετά υψηλά», συμπλήρωσε.

Αυξημένη η ζήτηση για τα ελληνικά νησιά

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι και υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ύδρα – Σπέτσες

Τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ-κρατήσεις 89% και 77% αντίστοιχα για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες κυμαίνεται από 1.58€ και στην Ύδρα από 928€ για κατοικία κατάλληλη αν φιλοξενήσει 4μελη οικογένεια/παρέα. Την εβδομάδα του 15Αυγουστου, καταγράφονται ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 93% και 96% αντίστοιχα, με το κόστος για 6 διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 1.410€ στην Ύδρα και από 1.234€ στις Σπέτσες.

Τήνος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 80% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 94% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 644€ για τον Ιούλιο και από 952€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Σύρος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 80% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 92% στην πλατφόρμα Airbnb.Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 776€ για τον Ιούλιο και από 987€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Σκιάθος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 96% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 97% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 1.269€ για τον Ιούλιο και από 790€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Σκόπελος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 84% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 94% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 950€ για τον Ιούλιο και από 825€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Άνδρος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 90% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 95% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 760€ για τον Ιούλιο και από 893€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Κύθνος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 71% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 90% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 1.004€ για τον Ιούλιο και από 1.681€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Αίγινα

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 79% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 90% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 680€ για τον Ιούλιο και από 905€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Μύκονος

Στο νησί των ανέμων, το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 63% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 76% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 1.293€ για τον Ιούλιο και από 1.523€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, το νησί του ηφαιστείου, καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 89%, στην πλατφόρμα Aribnb για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και 85% για την εβδομάδα του 15Αυγουστου. Η δυναμική ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν τις 4.762 κατοικίες. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 952€ για τον Ιούλιο και από 1.058€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Πάρος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 78% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 76% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 902€ για τον Ιούλιο και από 1.034€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Νάξος

Στη Νάξο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85% στην πλατφόρμα Aribnb για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και το 92% για την εβδομάδα του 15Αυγουστου. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμούν τις 2.694 κατοικίες. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 762€ για τον Ιούλιο και από 987€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Κέα

Το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 62% για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και το 89% για την εβδομάδα του 15Αυγουστου στην πλατφόρμα Aribnb. Η δυναμική σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με την AirDNA είναι 470 κατοικίες. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 1.011€ για τον Ιούλιο και από 1.169€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Ζάκυνθος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 85% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 84% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 758€ για τον Ιούλιο και από 952€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Κεφαλονιά

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 88% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 94% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 576€ για τον Ιούλιο και από 776€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

Λευκάδα

Το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 80% και την εβδομάδα του 15Αυγουστου το 85% στην πλατφόρμα Airbnb. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 616€ για τον Ιούλιο και από 752€ για την εβδομάδα του 15Αυγουστου.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ -

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

22-28/7

ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ (Airbnb)

22-28/7

ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ -

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

12-18/8

ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ (Airbnb)

12-18/8

ΤΗΝΟΣ

Από 644

80%

Από 952

94%

ΣΥΡΟΣ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Από 776

80%

Από 987

92%

ΣΚΙΑΘΟΣ

Από 1.269

96%

Από 790

97%

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Από 950

84%

Από 825

94%

ΥΔΡΑ

Από 1.058

89%

Από 1.410

93%

ΣΠΕΤΣΕΣ

Από 928

77%

Από 1.234

96%

ΑΝΔΡΟΣ

Από 760

71%

Από 893

90%

ΚΥΘΝΟΣ

Από 1.004

90%

Από 1.681

95%

ΑΙΓΙΝΑ

Από 680

79%

Από 905

90%

ΜΥΚΟΝΟΣ

Από 1.293

63%

Από 1.523

76%

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Από 952

89%

Από 1.058

85%

ΠΑΡΟΣ

Από 902

78%

Από 1.034

86%

ΚΕΑ

Από 1.011

62%

Από 1.169

89%

ΝΑΞΟΣ

Από 762

85%

Από 987

92%

ΙΟΣ

Από 1.445

95%

Από 1.206

90%

ΣΙΦΝΟΣ

Από 917

92%

Από 1.304

99%

ΣΕΡΙΦΟΣ

Από 846

87%

Από 1.669

98%

ΜΗΛΟΣ

Από 1.443

96%

Από 2.016

98%

ΑΜΟΡΓΟΣ

Από 740

94%

Από 2.908

99%

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Από 1.128

94%

-

100%

ΠΑΞΟΙ

Από 1.269

90%

Από 1.841

95%

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Από 758

85%

Από 952

84%

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Από 576

88%

Από 776

94%

ΛΕΥΚΑΔΑ

Από 616

80%

Από 752

85%

ΚΕΡΚΥΡΑ

Από 636

89%

Από 763

90%

ΡΟΔΟΣ

Από 570

85%

Από 635

91%

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Από 435

85%

Από 599

95%

ΝΑΥΠΛΙΟ

Από 511

80%

Από 585

87%

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Από 895

97%

Από 1.325

99%

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια) – κατάλληλα για 4μελη οικογένεια/παρέα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή