Κύκλωμα εκβιαστών: Απολογείται η «Νάνσυ» - Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Έως τώρα έχουν απολογηθεί συνολικά 12 κατηγορούμενοι για κύκλωμα εκβιασμών
3'

Σε εξέλιξη είναι οι απολογίες των κατηγορουμένων για το κύκλωμα που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα μάλιστα, απολογείται η 43χρονη «Νάνσυ», η οποία μαζί με τον 64χρονο κατηγορούνται ως οι «διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια θα αρνηθεί τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν την έχει κατηγορήσει - κατονομάσει κανένας καταστηματάρχης.

Έως τώρα έχουν απολογηθεί συνολικά 12 κατηγορούμενοι. Από την πρώτη ομάδα των οκτώ κατηγορουμένων που απολογήθηκαν χθες, έχουν προφυλακιστεί δύο γυναίκες, ενώ αργά απόψε ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφανθούν για τους υπόλοιπους.

Πρόκειται για μία οργάνωση που σύμφωνα με την κατηγορία ήταν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή κατανομή εγκληματικών ρόλων και εγκληματική σε βάθος χρόνου προοπτική στην οποία η βούληση του καθενός υποτάσσεται στην βούληση της ολότητας».

Όπως έχει προγραμματιστεί, τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας συγκατηγορούμενος της, οι οποίοι φαίνεται να συντόνιζαν από κοινού τις κινήσεις των μελών έχοντας τη συνολική καθοδήγηση και εποπτεία της δράσης του κυκλώματος, βρίσκονται στο ανακριτικό γραφείο.

Τα δύο διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν αυτά που προσέγγιζαν υπαλλήλους, σε δημόσιες υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα που έτσι αποκτούσε εμβέλεια και δυνατότητες για να αναπτύξει την παράνομη δράση της.

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε η ομάδα για να μην αποκαλυφθεί η δράση της, με την επιλογή συγκεκριμένων σημείων συνάντησης για την πληρωμή μελών, συγκεκριμένων τρόπων επικοινωνίας κ.α..

Ενδεικτικά, στα στοιχεία που θα μελετήσει ο Ανακριτής είναι και η αναφορά των διωκτικών αρχών για τον έναν εκ της ηγετικής δυάδας. Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε μετακινήσεις του να χρησιμοποιεί δίκυκλο που ανήκει σε ίδρυμα που σχετίζεται με τον αδελφό του, με το οποίο πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται - σε αυτήν την φάση - σε χρόνο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της, στις 5 Ιουλίου 2024.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, φαίνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η οργάνωση είχε συγκεκριμένες μεθόδους, αρχικά φιλικές και εν συνεχεία απειλητικές, για να εκβιάζει όσους δεν ήθελαν να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, όσοι καταστηματάρχες αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την ομάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με απειλές, ή και διοικητικές ενέργειες, για βεβαιώσεις παραβάσεων, σφραγίσεις κ.α..

Είναι χαρακτηριστική η φράση «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στην καταγγελία που έκανε πριν μερικούς μήνες, επιχειρηματίας με επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας την πίεση αλλά και την αδηφαγία που επεδείκνυε η ομάδα για τις αμοιβές της στην «προστασία» που προσέφερε.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί, με τους περισσότερους εκ των κατηγορουμένων να έχουν απολογηθεί ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε Ανακριτής και Εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική μεταχείριση ενός εκάστου.

Σχετικές ειδήσεις